Wegwijs in de WOB

Alle informatie die zich bij Nederlandse bestuursorganen bevindt, is in principe openbaar. Dat is een gevolg van de Wet openbaarheid van bestuur. De burger, en dus ook de journalist, heeft sinds 1980 de gelegenheid bestuurlijke besluitvormingsprocessen te doorzien.

Grote voordeel van de WOB is dat je een breekijzer in handen hebt. Je kunt het vrijgeven van informatie via de rechter afdwingen. Rechters krijgen dan de beschikking over de stukken die de overheid weigert vrij te geven.
Nadelen zijn er echter genoeg. De praktijk leert dat de overheid niet van pottenkijkers houdt en zich daar naar gedraagt. De WOB vergt tijd en de WOB kent veel uitzonderingsgronden. Het zijn er zelfs steeds meer geworden.
In een tijd dat openbaarheid onder druk staat, is er alle reden om als journalist goed gewapend te zijn. Je kunt als journalist ook veel zelf.

Arthur Maandag zet de uitgangspunten van de WOB op een rij. Hij geeft verder tips, komt met praktijkvoorbeelden en waarschuwt voor valkuilen. De training is ook voor mensen zonder WOB-ervaring de moeite waard.

Docent: Arthur Maandag

Journalist/jurist Arthur Maandag heeft in de loop der jaren een ruime ervaring opgebouwd met WOB-zaken.

Duur

1 dagdeel

Aantal deelnemers

Maximaal 15 deelnemers, zo krijgt iedereen voldoende aandacht.

Kosten

  • De prijs van deze incompany cursus is op aanvraag en exclusief reiskosten € 0,30 per km en parkeerkosten (lokaal tarief).
  • De NVJ Academy staat geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en is daardoor vrijgesteld van BTW.
  • Om de gewenste leerdoelen te halen houdt de docent van tevoren een intakegesprek met één of meerdere contactpersonen. Als daaruit blijkt dat er aanpassingen nodig zijn van het basisprogramma wordt er een meerprijs in rekening gebracht.

Nodige voorzieningen

  • WiFi
  • Iedere deelnemer heeft een laptop of desktop nodig