Wensly Francisco: “Actief inzetten op inclusiviteit binnen de journalistiek en op redacties”

Wensly Francisco

  • Eindredacteur/regisseur/creative-researcher, Journalistieke kernredactie KRO-NCRV
  • Lees hier de motivatie en het CV van Wensly Francisco

Waarom spreekt de NVJ je als beroepsvereniging aan?

“Omdat journalisten vrij, onafhankelijk en onder goede voorwaarden moeten kunnen werken waar ook ter wereld. De NVJ zet zich daarvoor in en dat inspireert mij.” 

“Waarin wil je de NVJ sterker maken?”

“Actiever inzetten op inclusiviteit binnen de journalistiek en op redacties. Als we het nieuws toegankelijk en transparant willen maken voor iedereen, dan moet er minder over inclusiviteit gesproken worden en meer gaan doen. Het doen beschouw ik als mijn sterkste punt en waar ik de NVJ sterker in wil maken. Ook werk van journalisten in het buitenland spreekt mij aan, met name oorlogsgebieden of waar er weinig tot geen sprake is van persvrijheid. Door mijn kennis van die landen en in zulke situaties te hebben gewerkt, kan ik me goed inbeelden wat de journalisten daar ter plekke meemaken en wat voor steun ze nodig hebben om ons een eerlijke blik te geven over alle onderwerpen in de wereld.”

Welke (bestuurs)ervaring neem je mee die een waardevolle bedrage kan zijn voor de NVJ?

“Geen. Ik zie het zo, om uiteindelijk op deze vraag ja te kunnen geven moet ik eerst de kans krijgen op bestuurlijke ervaring op te doen.”

Je meldt dat Defensie je vrijstelling heeft gegeven om op redacties te werken en ervaring op te doen voor na je diensttijd. Hierdoor kruisen dienstjaren en journalistieke carrière elkaar. Heeft dit ooit de journalistieke onafhankelijkheid in de weg gezeten? En hoe denk je over onafhankelijke journalistiek en persvrijheid?

“Ik hecht heel veel waarde aan journalistieke onafhankelijkheid en persvrijheid, ik vind dat journalisten de vrijheid moeten krijgen pakken om hun werk zo goed mogelijk te doen. Defensie heeft mij op geen enkele wijze belemmerd in mijn werk en ervaring als journalist op te doen. Tijdens het werk op redacties of het maken van documentaires waarbij ik zelf dacht dat mijn journalistieke vrijheid in het geding zou komen, heb ik zelf gekozen voor onafhankelijkheid en die route ook gevolgd. Ongeacht wat Defensie er van vindt.”


  • Lees hier het interview met bestuurskandidaat Henrike van Gelder