Wilbert Bijzitter

 

Vertegenwoordiger beleidsteam Werkvoorwaarden, ledengroep NVF en Beeldmakers

Naam:

Wilbert Bijzitter, 56

Huidige werkstatus:

Fotojournalist en drone-fotograaf en camjo voor oa de Stentor, De Telegraaf, ANP, NOS, rtv Oost.

Lid NVJ sinds:

2014

Motivatie

Mijn motivatie haal ik uit de dagelijkse praktijk. Vooral van de laatste paar jaren. De onafhankelijke journalistiek staat onder druk. Wie is nog onafhankelijk journalist? Is elke burger ook ...? En daarmee gaan ook de freelancevoorwaarden onderuit. Ik roep al jaren dat ik mij niet meer voel dan een stucadoor, een timmerman, een ... maar zeker ook niet minder. Hoe kan het dan dat wij het volstrekt normaal vinden dat een dergelijke vakman 80 euro voorrijkosten rekent en dan nog niet eens een voet over de drempel heeft gezet, en dat ons vak zo slecht gehonoreerd wordt? Hoe kan het dat een krant tientallen HBO geschoolde journalisten in vaste dienst heeft maar dat voor een plaatje één of andere dorpsgek gevraagd wordt?

En tegelijkertijd bestaan de redacties nog steeds uit de aloude functies en worden die nog strikt gescheiden. De online redacties zijn nog steeds geen echt onderdeel van de krantenredacties. De verslaggevers mogen wel even met hun telefoon een videootje maken voor online terwijl daar misschien iets meer opleiding in gegeven moet worden en de huidige generatie journalisten misschien meer dan ooit multitalenten moeten zijn. Maar dan niet vanuit het oogpunt van bezuinigingen maar vanuit de praktijk, omdat de maatschappij dat vraagt.

Met zowel twintig jaar ervaring in vaste dienst en bij elkaar opgeteld een slordige twintig jaar ervaring als zzp'er denk ik dat ik ook oog heb voor die andere kant. Echte bestuurservaring heb ik echter niet. 

Bovenstaande geeft al aan dat ik naast werken, nooit iets anders gedaan heb. Doe nauwelijks commerciële klussen omdat het bijna altijd lastig te combineren is met journalistenbloed. 

Ben soms ietsjes eigenwijs, soms ietsjes dwars, soms ook best aardig maar heb altijd de journalistiek voor ogen; de lezer, de kijker, de surfer, de luisteraar. Meer dan ooit is het duiden van het nieuws belangrijk. Zeker in een wereld waarin het voor 'de gewone man/vrouw' moeilijker wordt om echt onafhankelijk nieuws te onderscheiden van het gekleurde nieuws. 


Foto Wilbert Bijzitter