Vers in de Pers Brusselreis – april 2024

maandag 29 april 2024

COLUMN – Op 9 april 2024 trok een enthousiaste groep van 21 jonge journalisten naar Brussel, het hart van de Europese democratie. Jaarlijks organiseert de NVJ de Vers in de Pers Brusselreis, een unieke kans voor ViP-leden om dieper inzicht te krijgen in de Europese Unie en de werkwijze van journalisten en voorlichters in Brussel. Lucas van Ackooij was een van de deelnemers en deelt hier zijn ervaringen van deze boeiende reis.

Al in de Eurostar naar Brussel maken we kennis met elkaar: ‘Ben jij ook van de Brusselreis?’ De groep blijkt divers, van eerstejaarsstudenten tot mensen die al werken. 

Dag 1: van studio’s tot Brussels Nieuwe

Eerste stop in Brussel: de Europese Commissie. Nog voor de lunch krijgen we een tour van de audiovisuele studio’s en wonen we de dagelijkse persbriefing bij. Na de lunch een interessant gesprek met Celia Dejond. Zij is persvoorlichter van het kabinet van Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaat) en heeft ons zijn werk en beleid haarfijn uitgelegd. Alle vragen die we hadden, konden we haar stellen. Hetzelfde gold voor Thomas Regnier, persvoorlichter digitale economie, onderzoek en innovatie. We horen hem uit over de Media Freedom Act en Digital Services Act: hoe zitten die nou in elkaar en hoe worden deze wetten gevolgd? Zo moeten grote bedrijven ervoor zorgen dat schadelijke content gerapporteerd kan worden. De laatste sessie van de dag is met Jasper Roorda, die als journalist voor Brusselse Nieuwe werkt. Hij laat zijn licht schijnen op waarom er in Nederland nou toch zo weinig aandacht is voor de Europese Unie. Eigenlijk omdat de media zich vooral focust op de politiek in het binnenland, zeker tijdens de formatie.

Correspondentendiner

Met een hoofd vol nieuwe informatie mogen we inchecken bij het hotel. Even opfrissen en door naar het correspondentendiner. Europacorrespondenten van de Telegraaf, de Volkskrant en Het Financieel Dagblad eten mee terwijl wij ze onderwerpen aan een vragenvuur. Wat is nou het verschil tussen de politiek in Den Haag en in Brussel, hoe ziet een gemiddelde werkweek eruit en waarom zijn er maar zo weinig correspondenten in Brussel? We krijgen te horen dat de werkdruk best hoog kan zijn, maar dat er geen nieuwe correspondenten naar Brussel worden gestuurd.

Sommige deelnemers gaan na deze volle dag heel begrijpelijk naar bed. Anderen plakken nog een paar drankjes aan het programma – in een café of in een hotelkamer, waar de speelkaarten nog tevoorschijn kwamen.

Dag 2: eindelijk naar het Europees Parlement

De tweede dag begint vroeg: veel mensen zitten al om 8 uur aan het ontbijt. Het programma is vandaag iets korter. We vertrekken nog voor negenen naar de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie. En daarna is het eindelijk tijd voor het moment waar iedereen erg naar heeft uitgekeken: het bezoek aan het Europees Parlement. Na een korte introductie mogen we een kijkje nemen in de vergaderzaal. Dat is echt indrukwekkend, de zaal lijkt nog groter in het echt dan op foto’s. Na de groepsfoto is het tijd voor het laatste programmaonderdeel. We bezoeken de Brusselse redactie van Follow the Money. Daar gaat het gesprek ook weer over het feit dat er maar een klein aantal Nederlandse correspondenten in Brussel zitten, terwijl er hier zoveel belangrijke dingen gebeuren. Ook komen we nog meer te weten hoe het is om te werken in Brussel.

EU heeft veel invloed

Na de reis kan ik concluderen dat er best weinig aandacht is voor wat er in Brussel gebeurt, ook vanuit de Nederlandse media. En dat terwijl de Europese Unie veel invloed heeft. Denk aan de stikstofcrisis: boeren protesteerden massaal tegen de maatregelen van het kabinet om de stikstofuitstoot in Nederland te verminderen. Echter was het de Europese Unie die bepaald heeft dat de uitstoot omlaag moest. Op 6 juni vinden er weer Europese verkiezingen in Nederland plaats. Veel Nederlanders stemmen niet en weten niet precies wat de Europese Unie allemaal doet. Mij heeft deze reis daar wel veel inzicht in gegeven, en ik weet zeker dat dat ook voor de andere deelnemers geldt. Vanaf nu kijk ik met een andere blik naar de EU – en ga ik zeker stemmen.

Wil jij de volgende keer ook mee? Als Vers in de Pers-lid van de NVJ ontvang je tijdig een uitnodiging voor de reis van 2025. In de tussentijd kun je terecht bij Lisa Koetsenruijter (secretaris Vers in de Pers) met al je vragen en ideeën.