Aflevering 2; Podcastserie Dag van de Persvrijheid

vrijdag 26 april 2024

In aanloop naar de Dag van de Persvrijheid op vrijdag 3 mei presenteert Beeld en Geluid in Den Haag in samenwerking met de NVJ, Persvrijheidsfonds, NDP Nieuwsmedia, Justice & Peace Nederland een serie van 3 podcasts. Vanaf 26 april is aflevering 2 te beluisteren. 

De vrijheid van cartoonisten en muurschilders (Engels gesproken), aflevering 2

De tweede podcast in de serie is vanaf vrijdag 26 april te beluisteren via de website van Beeld en Geluid in Den Haag. 

Presentator Merel Wielaert gaat in gesprek met cartoonisten Emanuele del Rosso (European Cartoon Award) en Tjeerd Royaards (The Cartoon Movement) en de Philippijnse activistische muurschilder A.G. Politieke cartoons en de makers werken op het scherpst van de snede. Wat motiveert ze, wat willen ze bereiken? Ze krijgen te maken met kritiek en bedreigingen en soms zelfs vervolging. Hoe werkt de kracht van de visuele grap? Waar krijgen makers mee te maken? Is het voor muurschilders anders dan voor cartoonisten?

De Persvrijheidsmonitor, aflevering 1

De eerste podcast in de serie is vanaf vrijdag 19 april te beluisteren en neemt een voorschot op de jaarlijkse Persvrijheidsmonitor die op 3 mei wordt gepubliceerd.

Presentator Merel Wielaert gaat in gesprek met Tarlach McGonagle, co-auteur van de Persvrijheidsmonitor als senior lecturer & researcher at Institute for Information Law (IViR), University of Amsterdam. En met Shirley Haasnoot, freelance journalist en correspondent van Reporters Without Borders.

Merel bespreekt in deze podcast de ontwikkelingen van afgelopen jaar, nationaal en internationaal. Wat valt op, wat zijn de trends en veranderingen, waar gaan we naar toe?

Beluister hier de podcast op de website van Beeld en Geluid in Den Haag 

Ga hier naar de acties van de NVJ op de Dag van de Persvrijheid 3 mei as