Dag van de Persvrijheid 2024

Sinds 1993 staat 3 mei internationaal in het teken van persvrijheid. Op deze dag herdenken we wereldwijd vermoorde journalisten en vragen we solidariteit voor collega’s die gevangen zitten of hun werk niet in vrijheid kunnen uitoefenen. Ook gedurende het jaar komt de NVJ in actie als de persvrijheid in het gedrang komt. Op 3 mei is de NVJ medeorganisator van diverse activiteiten op deze dag.

Illustratie: Rhonald Blommestijn

Wat kun je van ons verwachten op de Dag van de Persvrijheid?

19 april: De Persvrijheidsmonitor met Tarlach McGonagle, senior lecturer & researcher at Institute for Information Law (IViR), University of Amsterdam en Shirley Haasnoot, journalist en correspondent van Reporters Sans Frontieres. 
26 april: Presentator Merel Wielaert gaat in gesprek over de vrijheid van cartoonisten met Emanuele del Rosso (European Cartoon Awards), Tjeerd Rooyaards (The Cartoon Movement) en de Philippijnse activistische muurschilder A.G.
3 mei: De persvrijheidslezing in de vorm van een podcastgesprek van presentator Merel Wielaert met John Morijn, bijzonder hoogleraar recht en politiek in de internationale betrekkingen -  Rijksuniversiteit Groningen en Fellow in Law and Public Policy and Visiting Professor in International and Public Affairs - Princeton University..  

Kom ook zelf in actie en deel de Dag van de Persvrijheid social post! 

Download hieronder één van de social media beelden van cartoonist Rhonald Blommestijn en deel wat persvrijheid betekent voor jou. Gebruik de hashtag #DagvandePersvrijheid en tag de NVJ.