Deskundigenbijeenkomst uitreisbeperking journalisten naar terreurgebieden

woensdag 25 september 2019

Voorafgaande aan de stemming in de Eerste Kamer komt er een deskundigenbijeenkomst over het wetsvoorstel “Strafbaarstelling verblijf in een door een terroristische organisatie gecontroleerd gebied”. Journalisten die willen afreizen naar terreurgebieden moeten volgens deze wet vooraf toestemming vragen bij het ministerie van Justitie. Het wetsvoorstel leidde tot veel protest van journalisten.

Het wetsvoorstel werd in september goedgekeurd door de Tweede Kamer. Volkskrant-journalisten Ana van Es en Jenne Jan Holtland riepen vervolgens in een open brief de Eerste Kamer op het zogenoemde Wetsvoorstel strafbaarstelling verblijf terroristische gebieden aan te passen aan de journalistieke realiteit. Hierop volgden tientallen steunbetuigingen.

Ook de NVJ maakte bezwaar vanaf de eerste fase van het wetsvoorstel. Algemeen secretaris Thomas Bruning: ‘De minister van Veiligheid en Justitie en een meerderheid in de Kamer zijn in een soort tunnelvisie terechtgekomen, waarbij de onafhankelijkheid van de pers en ngo-medewerkers een soort secundair belang vertegenwoordigen. Dit is een ondoordachte wet, die tegen veel rechtsstatelijke uitgangspunten ingaat en slechts in drie landen in de gehele wereld wordt toegepast.’ De NVJ pleitte enkele weken geleden al voor een uitzonderingspositie voor journalisten.

Vorige week werd besloten eerst deskundige partijen te horen, waaronder de NVJ en journalisten die hun bezwaren kenbaar kunnen maken op het wetsvoorstel. De senatoren Gala Veldhoen (GroenLinks), Boris Dittrich (D66) en Jeroen Recourt (PvdA) gaan deze bijeenkomst voorbereiden.

Lees ook: Reportage in terreurgebied? Eerst toestemming vragen bij Justitie (NRC, 10 september 2019)