Fotografie opgenomen in de TOGS-regeling

donderdag 9 april 2020

De rijksoverheid heeft dinsdag ook fotografie (SBI-code 74.20.1) opgenomen in de TOGS-regeling. Het kabinet heeft op 7 april besloten om de TOGS-regeling aan te vullen. Voor wat betreft fotojournalistiek kom je in aanmerking als je bij de KvK als Fotograaf staat ingeschreven. Ondernemers kunnen vanaf 15 april de tegemoetkoming aanvragen. Helaas biedt de regeling alleen soelaas voor fotografen met een externe werkruimte/studio (dus niet aan huis). De NVJ zet zich in om deze voorwaarde aan te passen, zodat ook fotografen met werkruimte aan huis mee kunnen doen. 

In het kort

  • De TOGS-regeling bestaat uit een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro en is bedoeld voor ondernemers die nu geen werk kunnen leveren vanwege de coronamaatregelen maar wel doorlopende kosten hebben zoals de huur van een kantoor.
  • Het betreft SBI-code 74.20.1 (Fotograaf) op het KvK-formulier.
  • De regeling geldt voor fotografen met een externe werkruimte/studio (dus niet aan huis). De NVJ zet zich in om deze voorwaarde aan te passen, zodat ook fotografen met werkruimte aan huis mee kunnen doen.
  • Zelfstandigen moeten voldoen aan de overige voorwaarden zoals die op de website van het ministerie van Economische Zaken staan vermeld.
  • De NVJ verzoekt het ministerie ook om de SBI-codes voor schrijvers en persfotografie op te nemen in de lijst Vastgestelde SBI-codes Tegemoetkoming schade COVID-19.
  • De TOGS is hier aan te vragen.
  • Ga hier naar de veelgestelde vragen over de TOGS-regeling.

NVJ-brief aan Van Engelshoven

In een brandbrief die de NVJ op 1 april aan Tweede Kamerleden en minister Van Engelshoven (OCW) stuurde, verzocht zij om alle freelance (foto)journalisten toe te laten tot zowel de TOZO als de TOGS-regeling.