Fotojournalist Eddy van Wessel krijgt hoge onderscheiding

maandag 19 februari 2024

Tijdens de uitreiking van de Zilveren Camera 2023 afgelopen vrijdag heeft NVF-/NVJ-lid Eddy van Wessel de Orde van de Nederlandse Leeuw ontvangen uit handen van Fleur Gräper-van Koolwijk, demissionair staatssecretaris Cultuur en Media.

Eddy van Wessel (links) toont zijn Orde van de Nederlandse Leeuw aan het publiek. Verder vlnr: Eddy’s zoon Wouter, filmmaker Joost van der Valk, moderator Malou Petter en staatssecretaris Fleur Gräper-van Koolwijk

De Orde van de Nederlandse Leeuw  is een van de oudste en hoogste Nederlandse civiele orden. Alleen personen ‘met exceptionele verdiensten voor de samenleving’ ontvangen deze orde, die op 29 september 1815 door koning Willem I werd ingesteld. Eddy van Wessel is niet de eerste fotojournalist die de Orde heeft gekregen: collega Vincent Mentzel is hem hierin voorgegaan.

Volslagen verrassing

Voor Van Wessel, winnaar van de Zilveren Camera 2022, kwam de onderscheiding als een volslagen verrassing: hij dacht alleen bij de Zilveren Camera-uitreiking te zijn voor het afgeven van de Zilveren Camera-wisseltrofee aan de nieuwste winnaar. Tot dusver won hij viermaal de Zilveren Camera.

Initiatief van collega’s

Een aantal collega-fotojournalisten droeg Van Wessel voor de onderscheiding voor. Initiatiefnemer Eric Brinkhorst, NVF-/NVJ-lid en bestuurslid Zilveren Camera: ‘Dit is tot stand gekomen door de inzet van collega’s Michael Kooren, Evert-Jan Daniels, Ruud Rogier, Vincent Mentzel en Natalia Toret (chef beeldredactie NRC – red.). Eddy van Wessel is een boegbeeld van de fotojournalistiek. Hij verdient de onderscheiding om heel veel redenen. In de eerste plaats door zijn werk, waarin hij de impact van conflicten op mensen in beeld brengt. Daarnaast zet Eddy zich voortdurend in voor het fotojournalistieke vak in het algemeen en de werkomstandigheden in het bijzonder. Hij was in 2018 bijvoorbeeld een van de voortrekkers tijdens de NVF-/NVJ-campagne Fotojournalistiek heeft een Prijs. Eddy is een bijzonder kundige, prettige collega met het hart op de goede plaats. Dat hij de Orde van de Nederlandse Leeuw heeft gekregen, is dan ook meer dan verdiend.’