IFJ en EFJ vragen president Panama om vrijlating Ornstein

woensdag 30 november 2016

De IFJ en EFJ hebben in een gezamenlijke brandbrief aan de president van Panama, Juan Carlos Varela Rodríguez, hun grote bezorgdheid geuit over de arrestatie van Okke Ornstein en vragen om zijn onmiddellijke vrijlating. Donderdag begint in Panama de internationale anti-corruptie conferentie IACC die zal worden geopend door Varela Rodríguez.

Gevangenisstraf van 38 maanden

De Nederlandse journalist Okke Ornstein werd op 15 november jongstleden in Panama gearresteerd vanwege smaad en laster. Ornstein schreef enkele artikelen op zijn blog over de dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama. De gevangenisstraf van 38 maanden die Ornstein boven het hoofd hangt is in de ogen van IFJ en EFJ absoluut onrechtvaardig. Friesner is eerder in de Verenigde Staten veroordeeld voor vergelijkbare feiten als waarover Ornstein in zijn artikelen schreef. Bovendien heeft Ornstein volgens zijn advocaat, Channa Samkalden, geen adequate juridische bijstand gekregen.

Boodschapper gestraft

Met de arrestatie van Ornstein wordt de boodschapper gestraft, schrijven IFJ en EFJ, in plaats van de vermeende daders van misdrijven zoals fraude en corruptie. Ter gelegenheid van de anti-corruptie conferentie die in Panama wordt gehouden, vragen beide organisaties om de onmiddellijke vrijlating van Ornstein. ‘Samen met onze partner in Nederland, NVJ, vinden wij dat met dit vonnis een signaal wordt gegeven dat kritische journalistiek over deze vorm van criminaliteit in uw land niet mogelijk is. Graag herinneren wij u bij deze gelegenheid er dan ook aan dat journalistiek een van de pijlers van een democratisch rechtssysteem is.’

IFJ en EFJ steunen de actie van de NVJ, in samenwerking met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade, om Ornstein zo spoedig mogelijk vrij te krijgen.

Lees ook: