Nieuwe kleine ondernemersregeling (KOR) vanaf 1 januari 2020

woensdag 11 december 2019

Indien je als zelfstandige minder dan € 20.000,- omzet per kalenderjaar hebt, kun je gebruik maken van de vrijstelling voor de omzetbelasting of BTW. De kleine ondernemersregeling (KOR) wordt een keuze, je bepaalt zelf of je hiervan gebruik wilt maken.

Als je nu al ontheffing van de administratieve verplichtingen hebt maak je per 1 januari 2020 automatisch gebruik van de nieuwe KOR. Anders kun je je aanmelden en dan gaat de KOR in op het eerstvolgende tijdvak. Dat is op dit moment 1 april 2020 als je kwartaalaangiften omzetbelasting doet of 1 februari 202 wanneer je per maand aangifte doet.

Je mag dan geen BTW-facturen meer sturen en je kunt betaalde BTW ook niet meer aftrekken. Je kunt de deelname op ieder moment beëindigen, maar nadat je je hebt afgemeld, kun je je 3 jaar lang niet meer aanmelden voor de nieuwe KOR.

Journalistiek werk is vrijgesteld van BTW, maar er is een groot grijs gebied. Het is niet altijd duidelijk wanneer teksten journalistiek zijn of commercieel, bijvoorbeeld als het gaat om tekstwerk in opdracht van bedrijven.