NVJ-leden: wees solidair met fotojournalisten

woensdag 23 januari 2019

Komende vrijdag leggen ruim 400 fotojournalisten het werk neer. ‘Ze luiden de noodklok over de alarmerend lage tarieven waarvoor ze hun werk moeten doen en kunnen daarbij jullie hulp goed gebruiken’, schrijft NVJ-voorzitter René de Monchy woensdag in een brief aan alle leden.

De fototarieven die door mediabedrijven betaald worden, bieden geen perspectief op de toekomst en geven onvoldoende ruimte om vakmanschap te blijven leveren. Fotojournalistiek heeft een prijs, daarvoor zijn toekomstbestendige tarieven nodig. Lees hier meer over de acties en inzet voor betere tarieven.

Alhoewel fotojournalisten ver weg werken van de redacties vormen ze een onlosmakelijk deel van onze beroepsgroep. Alleen met kwaliteit en onafhankelijkheid in woord én beeld kunnen we het verschil blijven maken.

Daarom roep ik jullie, leden van de NVJ, op om vrijdag 25 januari 2019 solidair met hen te zijn. Eenvoudigweg omdat we elkaar nodig hebben om de kern van ons vak overeind te houden.

We vragen jullie om de staking van de fotojournalisten te ondersteunen door geen stockmateriaal in te zetten en het ontbreken van nieuwsfoto’s zichtbaar te maken in het medium waarvoor jullie werken.

Daarnaast kunnen jullie laten zien dat jullie begaan zijn met het lot van de fotografen bijvoorbeeld in redactionele kolommen of uitzendingen. En natuurlijk via social media met de hashtag #fotolozevrijdag en #fotojournalistiekheefteenprijs.

Bij voorbaat dank ik jullie namens alle collega-fotojournalisten.

Met vriendelijke groet, namens het NVJ bestuur, René de Monchy, voorzitter NVJ

  • P.S. Je bent natuurlijk ook zelf van harte welkom komende vrijdag 25 januari van 10 tot 12 uur bij de stakingsactie voor het gebouw van het ANP in Den Haag. 
  • P.S. 2 Mocht je nog vragen hebben over de wijze waarop je steun kan geven aan de actie aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via Thomas Bruning, tbruning@nvj.nl