NVJ aan Raad voor de Rechtspraak: geef duidelijke instructies voor rechtbanken

dinsdag 31 maart 2020

UPDATE - De NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben er bij de Raad voor de Rechtspraak op aangedrongen om met duidelijke instructies voor de rechtbanken te komen, zodat de journalistiek haar werk kan blijven doen. In een reactie laat de Raad weten dat in die zaken waarin bij wijze van uitzondering een fysieke zitting plaatsvindt er maximaal drie journalisten per zitting fysiek aanwezig mogen zijn. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht om via Skype journalisten digitaal te laten meekijken bij rechtszaken.

Rechtbankjournalisten en -tekenaars hadden de Raad voor de Rechtspraak al eerder verzocht een duidelijk persbeleid af te dwingen, nu de dagelijkse gang bij rechtbanken door maatregelen tegen het coronavirus is verstoord. De NVJ en het Genootschap liet de Raad weten die zorg te delen en vroegen om instructies. 

In een reactie van woensdag 1 april schrijft de Raad voor de Rechtspraak dat zij vindt dat vrije nieuwsgaring een fundamenteel uitgangspunt is. Tegelijkertijd zal de rechtspraak er de komende tijd nog steeds anders uitzien dan gebruikelijk. Behandelingen vinden zoveel mogelijk schriftelijk of via telefonische (beeld)verbinding plaats. Het soort zaken en het aantal rechtszaken zal vanaf 7 april wel worden uitgebreid.

In de zaken waarin bij wijze van uitzondering wel een fysieke zitting plaatsvindt, worden procespartijen beperkt toegelaten. Om journalisten in staat te stellen hun werk uit te oefenen geldt dat er per zitting maximaal drie journalisten fysiek aanwezig mogen zijn. De mogelijkheid wordt onderzocht of journalisten via Skype digitaal kunnen meekijken bij rechtszaken. De eerste ervaringen hiermee bij de rechtbank Overijssel zijn positief. Ook zullen rechtszaken – indien mogelijk – gelivestreamd worden.

nvjacademylogo.png