NVJ start werkgroep voor cartoonisten

woensdag 25 september 2019

De NVJ start een werkgroep voor journalistieke tekenaars. De werkgroep wil de cartoonisten bijstaan die nationaal of internationaal in de problemen komen of tegen zaken aanlopen met betrekking tot auteursrecht of vergoedingen. Ook wil de werkgroep aanhaken bij de freelance (foto)journalisten die al jaren strijden voor betere tarieven. De komst van de werkgroep werd dinsdag bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Inktspotprijs, dit jaar gewonnen door cartooncollectief Gorilla.

Het initiatief voor de werkgroep komt van Tjeerd Royaards, winnaar van de Inktspotprijs 2018. Via de werkgroep kan meer zichtbaarheid worden gegeven aan de cartoonisten, kan er meer grip komen op een eerlijke beloning en gericht actie worden ondernomen bij schending van copyright of bij bedreigingen, aldus Royaards. Ook kunnen activiteiten en faciliteiten worden georganiseerd met een specifieke meerwaarde voor cartoonisten. NVJ-secretaris Bruning:  ‘Met een werkgroep kan de NVJ cartoonisten beter betrekken bij bijeenkomsten, belangenbehartiging en communicatie.’

In het afgelopen jaar kwam een groep van cartoonisten diverse keren bij elkaar om hun wensen op papier te zetten. In april kwam hier het manifest uit voort, dat werd ondertekend door vijftien tekenaars, onder wie Joep Bertrams en Hajo de Reijger. Royaards hoopt voor het einde van dit jaar ten minste vijftig werkgroepleden bij elkaar te hebben.

Lees ook: Cartoonisten verenigen zich onder journalistenvakbond NVJ (NRC, 24 september 2019)

Heb je interesse om deel te nemen in deze werkgroep? Vul hieronder het formulier in

 

 

Door dit formulier te verzenden stem je in met het NVJ Privacyreglement.