NVJ wil eerlijke vergoeding voor stagiairs bij Publieke Omroep

dinsdag 13 juni 2023

Vanaf donderdag 22 juni beginnen de onderhandelingen over een nieuwe cao bij de Publieke Omroep. Een van de onderwerpen is een eerlijke stagevergoeding. Even ter vergelijking: bij de Rijksoverheid ontvang je als stagiair €747 bruto. Dat is meer dan het dubbele van wat veel stagiairs bij de publieke omroepen ontvangen. Ben jij studentlid? Dan horen we graag hoe hoog jouw stagevergoeding is en wat je vindt dat de NVJ moet doen om de NPO te overtuigen.

Foto: Wilmar Dik

Journalistiek is een vak

Journalistiek is een vak met een grote waarde. Het behouden van die waarde begint bij het eerlijk behandelen van stagiairs. Zij zijn de toekomst van het beroep en verdienen een beloning in lijn met hun levenskosten, zodat zij op een professionele en haalbare manier kunnen kennismaken met werken in de journalistiek.

Stagevergoeding blijft achter

Een stagevergoeding is geen beloning, maar moet wel enigszins passend zijn binnen je financiële huishouding als student. Waar je zeven jaar geleden voor 300 euro waarschijnlijk nog een studentenkamer kon huren, is dat allang niet meer het geval. Voor lonen en ook steeds vaker voor freelance tarieven worden afspraken gemaakt waardoor ze meegroeien met de inflatie, blijft de stagevergoeding bijna overal achter. En dan werd ook nog eens voor veel studenten de basisbeurs vervangen door een leenstelsel. En vallen ze buiten de boot bij veel overheidsmaatregelen die compenseren voor bijvoorbeeld hoge energiekosten. Studenten moeten nu vanwege de onredelijk lage stagevergoedingen werken naast hun stage waardoor ze al vroeg overbelast kunnen raken.

Goede behandeling van journalisten en programmamakers begint met een eerlijke stagevergoeding. Voor een eerlijke hoogte van de vergoeding kijken we naar het bedrag dat stagiairs ontvangen als ze bij de Rijksoverheid gaan stagelopen. Dat is op dit moment €747 bruto, meer dan het dubbele van wat veel stagiairs bij publieke omroepen ontvangen.

Laat ons weten wat jij vindt

Eind vorig jaar hebben we, samen met een groepje leden, bij de KRO-NCRV al een flinke verhoging kunnen regelen. We horen nu graag van onze studentleden hoe hoog je stagevergoeding is en wat je vindt dat wij moeten doen om de NPO te overtuigen. Je kunt daarvoor contact opnemen met Lisa Koetsenruijter, secretaris Vers in de Pers: lkoetsenruijter@nvj.nl of 06 86 80 54 43. (Let op: je ontvangt na 6 juli een reactie).