Programmamakers maken zich zorgen over toekomst Publieke Omroep

woensdag 21 augustus 2019

De programmamakers bij de Publieke Omroep maken zich grote zorgen over de toekomst van de Publieke Omroep. ‘De programmamakers zien de noodzaak om nu bij elkaar te komen om straks met één stem naar buiten te komen’, aldus omroepsecretaris Wais Shirbaz die dinsdag sprak met het Programmamakersoverleg. Op donderdag 29 augustus organiseert NVJ in Beeld en Geluid een Meet Up voor alle programmamakers die bij de Publieke Omroep werken. De uitkomst zal in een reactie naar de minister worden meegenomen.

Programmamakers overhandigen in september 2018 manifest aan Tweede Kamerleden (foto: Remco Gielen)

In zijn visiebrief van 19 juni jl. benadrukt minister Slob weliswaar het belang van de Publieke Omroep, maar de programmamakers vrezen een grote bezuiniging met grote consequenties voor programma’s en de positie van programmamakers. Alleen al het reclamevrij maken heeft grote gevolgen voor de budgetten. De programmamamakers vinden het niet te rijmen dat er tientallen miljoenen wordt bezuinigd en tegelijkertijd wordt gesteld dat deze bezuinigingen de programmering niet raakt. Omroepsecretaris Wais Shirbaz: ‘Bij het maken van de (onderzoeks)journalistieke en informatieve programma’s worden de keuzes steeds meer bepaald door de beperkte financieringsmogelijkheden. Geld is in de afgelopen jaren steeds meer leidend geworden en daarmee wordt de kern geraakt: wat voor Publieke Omroep willen we in de toekomst?’

Tijdens de Meet Up willen we met elkaar duidelijkheid krijgen welke consequenties de mediaplannen hebben. In hoeverre zullen deze de programmering raken? Waar ziet de politiek samen met de programmamakers ruimte voor verbetering en versteviging van de Publieke Omroep? Op 11 september gaat de Tweede Kamer in gesprek over de visiebrief van minister Slob.

  • De aftrap van de Meet Up wordt verzorgd door programmamaker Chris Kijne.
  • Met: Martijn van Dam (Raad van Bestuur NPO), Joost Sneller (Tweede Kamerlid D66), Arjan Lock (voorzitter College van Omroepen) en Mariëlle Tweebeeke (journalist) als moderator.
  • Deze sprekers hebben inmiddels toegezegd maar de ambitie is om de woordvoerders van de VVD, CDA en CU ook op het podium te krijgen.

Praktische informatie en inschrijven

  • Locatie: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Media Parkboulevard 1 Hilversum
  • Datum en tijd: Donderdag 29 augustus van 12.30 tot 14.00 uur. Inloop vanaf 12.00 uur. Voor een broodje wordt gezorgd
  • Deelname is gratis, meld je hier aan >>