Agressie tegen journalisten moet stoppen

maandag 25 januari 2021

De agressie en het geweld waar journalisten, cameramensen en fotografen momenteel mee te maken krijgen, moet stoppen. ‘Dit is ontluisterend. De agressie richting journalisten ontwikkelt zich van weekbasis tot dagbasis, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ in een reactie aan het ANP op gebeurtenissen van afgelopen weekend. De NVJ gaat in overleg met redacties over hoe ze ervoor kunnen zorgen dat journalisten veilig hun werk kunnen blijven doen. 

Foto: Remco Koers

Op Urk werd zondag een cameraploeg van de NOS belaagd met pepperspray en werd een verslaggever van het Brabants Dagblad achterna gezeten door een groep relschoppers in Tilburg, waarop hij zich ternauwernood in veiligheid wist te brengen.

‘Dit moet stoppen’, zegt Bruning. ‘Het is niet normaal dat journalisten met beveiligers op pad moeten.’ Hij roept ook op om politiek breed, ‘dus ook Thierry Baudet en Geert Wilders’, duidelijk te maken hoe belangrijk de rol is van de journalistiek.

Bruning zegt dat de NVJ in overleg gaat met redacties over hoe ze ervoor kunnen zorgen dat journalisten veilig hun werk kunnen blijven doen. ‘En ik doe een appèl aan iedereen in Nederland om zich ervan bewust te zijn dat journalisten er niet zijn om partij te kiezen maar om onafhankelijk verslag te doen van beide kanten.’ Volgens hem snijden de relschoppers zich met hun gedrag in de vingers. ‘Als er geen verslaggeving meer kan worden gedaan, komen ook eventuele misstanden van bijvoorbeeld de politie niet meer in beeld.’

PersVeilig

PersVeilig, een samenwerkingsverband tussen de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie, helpt journalisten wanneer ze te maken krijgen met geweld of agressie. Ben je tijdens de uitoefening van je werk in aanraking gekomen met agressie of geweld? Meld je incident bij PersVeilig.


Lees ook:

De NVJ heeft afgelopen weekend meerdere klachten ontvangen van journalisten die door de politie werden belemmerd hun werk te doen tijdens de avondklok. Heb je een ervaring? Meld het ons. In geval van bedreigingen raden we journalisten aan om incidenten te melden bij PersVeilig.