Freelance journalisten en fotojournalisten trekken samen op

woensdag 4 maart 2020

Vanaf deze week trekken freelance journalisten en fotojournalisten samen op voor betere tarieven en voorwaarden. Het moment voor deze brede campagne is niet toevallig gekozen. Donderdag ontvangen alle freelance leden werkzaam bij het uitgeverijbedrijf het verzoek om hun stem uit te brengen over onze inzet waarmee we de onderhandelingen willen ingaan met vier mediabedrijven.

Waarom nu?

De aanleiding is een aantal recente ontwikkelingen:

  • De NVJ gaat met vier grote mediabedrijven gesprekken voeren over de voorwaarden en tarieven voor freelancers. Deze week ontvangen alle leden freelance en fotojournalisten werkzaam bij het uitgeverijbedrijf het verzoek om te stemmen over de inzet.
  • De rechter bepaalde in de door twee freelancers gewonnen procedure tegen DPG dat voor zowel tekstfreelancers als fotografen een hogere billijke vergoeding moet gelden.
  • In de recent afgesloten cao voor architecten zijn voor het eerst collectieve afspraken gemaakt over free­lance-tarieven: bij hetzelfde werk en onder dezelfde omstandigheden geldt een minimaal tarief van 150% van het bruto cao-loon.
  • Een groeiende groep freelancers laat van zich horen: zij komen op voor een betere positie van freelancers en voor professionele tarieven. 

Nu gesprekken voeren met uitgevers over uitsluitend fototarieven is niet logisch meer, aldus de NVJ. Belangrijkste pijlers binnen de brede campagne Journalistiek heeft een Prijs worden de onderhandelingen met de uitgevers vanaf half maart en zichtbare activiteiten door en voor freelance (foto)journalisten en redacties om dit te ondersteunen. 

Blijf op de hoogte

Alle nieuws en ontwikkelingen over de campagne en de onderhandelingen vind je op onze pagina NVJ.nl/JHEP. Hier vind je ook een FAQ over waarom we campagne voeren, wat we willen bereiken en wat we gaan doen. Onze nieuwsbrief met nog meer nieuws, activiteiten en oproepen wordt bovendien tweewekelijks verstuurd. Blijf op de hoogte en schrijf je hier in!

Twitter mee: #JHEP