NVJ eist ook bij uitgeverijen eerlijke stagevergoeding

maandag 9 oktober 2023

Nadat de stagevergoedingen bij de Publieke Omroep met gemiddeld 40 procent zijn verhoogd, zet de NVJ nu ook bij de cao-onderhandelingen voor het Uitgeverijbedrijf in op een eerlijkere vergoeding voor stagiairs. In de voorstellenbrief staat te lezen dat we inzetten op een vergoeding van €750 ongeacht opleidingsniveau, plus indexatie.

Foto: Peter Hilz

Een eerlijkere vergoeding is belangrijk, omdat ook stagiairs last hebben van flink stijgende leefkosten. Waar stagevergoedingen op sommige plekken al tien jaar stilstaan, zijn ondertussen bijvoorbeeld de huren van studentenkamers fiks verhoogd. Dit dwingt een aantal studenten ertoe om te werken naast hun stage, waardoor zij overvraagd raken nog voor hun journalistieke carrière is begonnen.

Uitgevers die de mond vol hebben van investeren in journalistiek talent, zouden kunnen beginnen met het verhogen van hun vergoedingen voor stagiairs. Om zo een stageplek bij hun journalistieke titels aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor jonge journalisten.

  • Lees hier de inzet van de NVJ voor de cao-onderhandelingen bij het Uitgeverijbedrijf

Om onze eis kracht bij te zetten aan de onderhandelingstafel, ontvangen we graag jouw stage-ervaring. Die zullen we anoniem verwerken. Wil je die kwijt? Mail dan Lisa Koetsenruijter, secretaris Vers in de Pers, op lkoetsenruijter@nvj.nl. Zij kan je ook helpen om zelf, of als groep stagiairs, te lage stagevergoedingen aan te kaarten bij je stageplek. Lees meer hoe de NVJ dat doet.