Wat betekent de versnelde afbouw zelfstandigenaftrek precies in euro’s?

woensdag 28 september 2022

Het kabinet wil de fiscale verschillen tussen zzp’ers en werknemers verkleinen, daarom bouwt het in enkele jaren de zelfstandigenaftrek af. In de praktijk komt dat neer op honderden euro's meer belasting voor freelancers de komende jaren.

Foto Laurens van Putten/ANP

In de recent gepresenteerde Miljoenennota is te lezen dat het kabinet de versnelde afbouw het komende jaar doorzet. Voor de NVJ komt dat als een schok, gezien de huidige inflatie- en energiecrisis die ook freelancers raakt. De vereniging had onlangs via een brief het kabinet juist gevraagd de versnelling niet door te voeren.

Versnelde afbouw kost gemiddeld 443 euro

In het regeerakkoord was afgesproken om af te bouwen naar 1.200 euro in het jaar 2030. Maar de aftrek gaat nu nog sneller omlaag: van 6.310 euro dit jaar naar 900 euro in 2027. In 2023 bedraagt de zelfstandigenaftrek 5.030 euro. Dat kost een zzp’er gemiddeld 443 euro extra aan belasting in het jaar 2023, ten opzichte van het jaar ervoor. Door de versnelling loopt dat bedrag de komende jaren fors op. Natuurlijk zijn de precieze kosten afhankelijk van ieders afzonderlijke financiële situatie.

Via de verhoging van de arbeidskorting zouden zelfstandigen deels gecompenseerd worden, maar in welke mate dat zal zijn, is nog onduidelijk. De NVJ zal in Den Haag blijven ageren tegen de versnelde afbouw en in gesprek gaan met leden én opdrachtgevers om een oplossing te vinden voor de achteruitgang in koopkracht.

Indexatie van je tarieven

Niet alleen de torenhoge inflatie van 12 procent, maar dus ook de afbouw van de zelfstandigenaftrek kan en moet je doorberekenen in je tarief en dus aangrijpen om in 2023 een verhoging door te voeren, is het advies van de NVJ. Als je niet indexeert, hou je niet alleen minder geld over, ook wordt je werk minder waard.

Lees meer over waarom je moet indexeren en bereken met de vernieuwde NVJ Indexatietool wat je tarief zou moeten zijn als je indexeert. 

Werkcode DPG

Werk je als freelancer voor DPG? Meld je dan aan voor training op 12 oktober waarbij we ingaan op de Werkcode én je versterken in onderhandelingen met DPG. Gratis voor NVJ-leden. Meer info vind je op deze pagina.