Reizen als journalist in corona tijd

dinsdag 15 december 2020

De afgelopen dagen zijn in diverse Europese landen, waaronder Nederland, strengere maatregelen afgekondigd. Wat betekent dit voor journalisten die de grens over willen? Kun je nog makkelijk naar een ander Europees land afreizen om hier een reportage te maken? In dit artikel leggen we jou alles uit.

Voor Nederlandse journalisten geldt het volgende:

  • Ga je als Nederlandse journalist naar het buitenland, dan volstaat over het algemeen een erkende perskaart (de NVJ-kaart of de IFJ-kaart, deze laatste is ook via ons aan te vragen). Daarnaast is het handig als je een opdrachtbrief bij je hebt van je werkgever of het opdrachtgevend mediabedrijf.
  • We adviseren je om de website en app van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden. Hierop verschijnt actuele informatie per land.
  • In alle EU-landen hebben journalisten de status van cruciale beroepsgroep, maar houdt er wel rekening mee dat er aanvullende eisen kunnen worden gesteld per land. Denk hierbij aan een speciaal in te vullen formulier of een recente negatieve coronatest.

Voor buitenlandse journalisten geldt het volgende:

  • Buitenlandse journalisten die naar Nederland reizen, zijn vrijgesteld van een reisverbod en kunnen zonder quarantaine hun werk doen.
  • Voorwaarde is wel dat zij een IFJ International Press Card (IPC) bij zich dragen.
  • Vanaf 15 december is het voor alle reizigers, inclusief buitenlandse journalisten, verplicht om een negatief testresultaat aan de Nederlandse grens te tonen.
  • Actuele informatie over reizen naar Nederland is op de website van de International Federation of Journalists te vinden.

Perskaarten bij de NVJ verkrijgbaar

De Internationale Perskaart van de IFJ is een internationaal erkend document voor journalisten om zichzelf kenbaar te maken als zijnde journalist. Dit document wordt uitgegeven door de NVJ. Andere perskaarten die je bij de NVJ kunt aanvragen zijn: NVJ Perskaart, NVJ Studentenperskaart, Landelijke Politieperskaart

Aan de verstrekking van de IFJ perskaart zijn kosten verbonden. Voor de verstrekking gelden dezelfde voorwaarden als voor de NVJ Perskaart. Houders van een NVJ Perskaart kunnen de kaart binnen enkele werkdagen al ontvangen.