Versnelde procedure aanvraag perskaarten

donderdag 19 maart 2020

UPDATE - De NVJ ontvangt deze week extra aanvragen voor perskaarten. Het streven is om de perskaarten versneld te versturen, maar door de hoeveelheid aanvragen kan de levering iets langer duren.

De NVJ heeft vanaf begin deze week enkele tientallen aanvragen binnengekregen voor de NVJ Perskaart. Ook komen er meer aanvragen binnen voor de internationale IFJ Perskaart en de politieperskaart. Om voor een van de perskaarten in aanmerking te komen gelden de voorwaarden zoals vermeld op de site (NVJ Perskaart, politieperskaart, IFJ Perskaart). We zorgen ervoor dat alle perskaarten versneld worden aangemaakt en verstuurd. Let wel: de levertijd is door de grote hoeveelheid aanvragen iets vertraagd.
 
De grotere vraag naar perskaarten heeft alles te maken met de lockdown-situatie, die inmiddels in meerdere Europese landen van kracht is, en in Nederland niet langer een ondenkbeeldig scenario is. De NVJ zal zich ervoor inspannen dat journalisten en fotografen in dat geval hun werk kunnen blijven doen. De beroepsgroep is immers aangemerkt als cruciale beroepsgroep en moet hun werk juist nu kunnen blijven uitoefenen.
 
In geval van een lockdown is de kans groot dat niet alleen politie bij handhaving wordt ingezet, maar ook BOA's of stadswachten, die minder goed op de hoogte zijn van de rechten van journalisten en fotografen.

Daarom is het aan te raden om een perskaart en rellenkaart op zak te hebben. Op de zogenoemde rellenkaart van de politieperskaart staat een aantal rechten en plichten, die de bijzondere positie van de pers direct duidelijk maakt.
  
In het geval van de politieperskaart gelden de volgende rechten en plichten:
 

  • De (foto)journalist of cameraman heeft op vertoon van de politieperskaart toegang tot de afgezette gebieden.
  • De politie kan journalisten niet tegenhouden ter bescherming van de privacy van slachtoffers. Deze afweging maakt de journalist.
  • Apparatuur mag niet in beslag worden genomen.
  • De politie of brandweer zet, waar nodig, een binnenring die door de journalist moet worden gerespecteerd.
  • De (foto)journalist of cameraman mag de hulpverlening en het technisch onderzoek niet hinderen.
  • De journalist is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid.
  • Bij een noodverordening volgt de (foto)journalist of cameraman de aanwijzingen van de politie.​

Mocht er in de werksituatie voor journalisten en fotografen veranderingen optreden als gevolg van nieuwe maatregelen, dan melden we dat uiteraard direct aan jullie.

Bekijk hier de pagina met de verschillende perskaarten >>

 

nvjacademylogo.png