Debat: Moet fake news verboden worden?

zondag 18 september 2022, 15.00 - 20.00

In St. Petersburg staat een fake-news-fabriek die op Instagram, Youtube en Tiktok probeert Nederlanders tegen elkaar op te zetten. De Russische staatszender RT is naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne door de Europese Unie verboden. Veel mensen zien fake news als een van de grootste bedreigingen van de democratie en regelmatig zijn er schandalen, zoals bij de Amerikaanse verkiezingen met Cambridge Analytica. Moet misbruik van de vrijheid van meningsuiting verboden worden? Wanneer is daar sprake van? En wie mag dat bepalen? Op 18 september gaan we hierover debatteren in Arminius Rotterdam. Het debat is zowel live als via livestream te bezoeken. Tickets hiervoor zijn verkrijgbaar via deze link.

In Arminius de volgende sprekers: 

Thomas Bruning is algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en bestuurder van Villamedia Uitgeverij. Hij is met enkele andere partijen een proces gestart om het verbod op RT terug te draaien.

Fatiya Munkaila is advocaat bij Brinkhof en gespecialiseerd in media- en informatierecht, waaronder de komende Digital Services Act die sociale media aan banden moet gaan leggen.

Sanne Kruikemeier is hoogleraar Digitale Media en Samenleving aan de Wageningen University & Research en doet onderzoek naar de effecten van fake news.

Marcel Maussen is universitair docent Politicologie bij de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in de rol van de vrijheid van meningsuiting.

Armèn Hakhverdian is gespreksleider. Hij is docent Politicologie en maker van meer dan honderd podcasts over populisme.

Meer informatie over het debat hier.