Kick-off debat Denktank Diversiteit & Inclusie

woensdag 30 maart 2022, 18.30 - 22.00

De Denktank Diversiteit & inclusie van de NVJ organiseert haar eerste kick-off debat over hoe we een inclusieve en veilige werkomgeving bereiken. Naast een panel van deskundigen en hoofdredacteuren, nodigen we je uit met ons mee te praten en denken over deze thema’s én ideeën uit te wisselen hoe we stappen zetten naar een inclusieve redactievloer.

Dit debat is gratis voor journalisten en programmamakers.

Panelleden en moderator

  • Awura Abena Simpe (managing editor Cosmopolitan)
  • Lucas van Houtert (hoofdredacteur Brabants Dagblad)
  • Tayfun Balçık (journalist / activist)
  • Lara Billie Rense (presentator Nieuws en Co NPO Radio 1)
  • Rowan Blijd (moderator)

Programma

18:30 – 19:00    Inloop

19:00 – 19:05    Start met NVJ-bestuurslid Ana Karadarevic en NVJ-voorzitter Renske Heddema

19:10 – 19:50    Gesprek panelleden o.l.v. Rowan Blijd

19:50  - 20:15    Discussie met zaal

20:15 – 20:25    Afsluiting

20:25 – 22:00    Borrel, kennismaking en netwerken. (Vega) snacks en 1e drankje van de NVJ

Lets talk: een inclusieve en veilige redactievloer; hoe pakken we dat aan?

Nog altijd zijn veel redacties vrij homogeen. Terwijl we juist van de journalistiek mogen verwachten dat ze zich inspant voor betere representatie op het gebied van gender, culturele achtergrond, levensbeschouwing en geaardheid. Want hoe beter media dit doen, hoe beter iedereen in de samenleving zich gezien en gehoord voelt.

Waarom lukt het vaak niet? En hoe zit het met veiligheid op de redactievloer? Een inclusieve werkplek is natuurlijk ook een plek waar je niet bang hoeft te zijn gepowerplayed te worden door iemand die gaat over jouw volgende opdracht. Hoe zit dat eigenlijk op de journalistieke werkvloer? In deze meet-up gaan we in gesprek met hoofdredacteuren, deskundigen en met elkaar.

Met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag: NVJ heeft zich aangesloten bij meldpunt Mores: een meldpunt waar expertise zit en opgeleide vertrouwenspersonen die je verder kunnen helpen. Bij de NVJ zitten advocaten die je kunnen helpen als je nu hulp of vragen hebt.

Locatie

De Tolhuistuin is 5 minuten vanaf CS Amsterdam: vanaf achterkant CS pak je het gratis pontje naar Buiksloterweg (elke 5 minuten/dag en nacht). Wanneer je de pont afkomt zie je links voor je een gebouw met een trap, dat is de Tolhuistuin.

Met de auto: adres is IJpromenade 2, Amsterdam. De dichtstbijzijnde parkeergarage is onder de A’DAM Toren, Overhoeksplein 5. Vanaf hier is het ongeveer 150 meter lopen

Aanmelden

Het aanmeldformulier is inmiddels gesloten. Je kunt je echter nog aanmelden bij mkoning@nvj.nl als je besluit toch te willen komen. Doe dit wel vóór woensdag 30 maart. 

Awura Abena Simpe

Awura Abena Simpe is een creatieve duizendpoot die schrijft, presenteert en adviseert. Awura heeft een achtergrond als advocaat voor ondernemers in de creatieve sector, waarbij ze adviseerde en procedeerde over vraagstukken inzake intellectuele eigendom. Na de advocatuur heeft ze een bedrijf opgericht voor de zakelijke ontwikkeling van duizenden creatieven. Na 5 jaar ondernemerschap en diverse schrijf-, presentatie- en adviesopdrachten, is ze nu Managing Editor bij Cosmopolitan.

Lucas van Houtert

Lucas van Houtert is meer dan 25 jaar journalist en sinds 2016 hoofdredacteur van het Brabants Dagblad. Eind 2020 startte hij een speciale masterclass voor potentiële journalisten met een migratie-achtergrond, in een poging de redactie meer divers te maken.

Tayfun Balçik

Lara Billie Rense

Lara Billie Rense is presentator Nieuws & Co op NPO Radio 1 en de eerste non-binaire radiopresentator van Nederland. Lara Billie: “We hebben als radiopresentatoren een bijzondere opdracht. Radio komt immers binnen via het oor. Er is geen beeld, er zijn slechts woorden, er is geluid.” Diens carrière begon in 2002 bij BNR Nieuwsradio, eerst als nieuwslezer en redacteur, later als presentator. In 2009 maakte die de overstap naar de NOS voor de ochtendeditie van het NOS Radio 1 Journaal.

Rowan Blijd

Rowan Blijd is programmamaker en presentatrice bij het online programma Spot On (KRO-NCRV). Rowan maakt daarnaast taboedoorbrekende content voor o.a. Cosmopolitan en FunX, is bestuurslid in het hoofdbestuur van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en werkt momenteel aan een documentaire over stilgeboortes.