Standplaats Turkije: over het werk van buitenlandse correspondenten

vrijdag 1 maart 2019, 19.30

In de afgelopen jaren is het snel achteruit gegaan met de persvrijheid in Turkije. Wat betekent dit voor het werk en de bewegingsvrijheid van correspondenten in Turkije? Correspondenten uit verschillende landen gaan hierover in gesprek tijdens het debat Standplaats Turkije.

De persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in Turkije staan sinds de afgelopen vijf jaar zwaar onder druk. De Gezi-protesten in 2013 en de mislukte staatsgreep in juli 2016 waren belangrijke kantelpunten. Ook kwamen de diplomatieke relaties tussen Turkije en Europese bondgenoten als Nederland en Duitsland onder grote druk te staan. Wat betekenen die ontwikkelingen voor de positie van correspondenten die werkzaam zijn in Turkije? Ervaren ze problemen als ze zich opnieuw willen accrediteren en zijn er thema’s die extra gevoelig liggen? Hoe beschermen ze zich op reportage in conflictgebieden en in hoeverre verschillen de omstandigheden in Turkije met andere landen waar ze hebben gewerkt? Zijn er thema’s die ze vermijden, of kunnen ze zich juist meer vrijheden veroorloven dan journalisten uit Turkije?

De avond wordt ingeleid door Sozan Toksöz, masterstudent Journalistiek in Media aan de Universiteit van Amsterdam, die de resultaten presenteert van een onderzoek naar de positie van Nederlandse correspondenten in Turkije.

Gasten die aan dit debat deelnemen:

  • Lucas Waagmeester, correspondent voor de NOS en Nieuwsuur. In 2014 verruilde hij zijn standplaats in New Delhi voor een correspondentschap in Turkije.
  • Ayla Albayrak, tussen 2010 en 2017 Turkije-correspondent voor de Wall Street Journal. In oktober 2017 werd de Fins-Turkse journalist veroordeeld tot twee jaar en één maand gevangenisstraf vanwege een artikel dat ze in 2015 schreef over het escalerende conflict tussen Turkse veiligheidstroepen en Koerdische militanten in het zuidoosten van Turkije. Ze was op dat moment al uitgeweken naar Berlijn. Eind vorig jaar werd ze vrijgesproken.
  • Christiane Schlötzer, correspondent in Turkije voor de Süddeutsche Zeitung. Ze werkte tijdens verschillende periodes voor de Zuid-Duitse krant in Turkije, waarvoor ze ook Griekenland en Cyprus verslaat. Na de dood van haar man Egon Scotland zette ze in 1993 de ngo Journalisten helpen Journalisten op. Deze organisatie zet zich onder meer in voor journalisten uit Turkije.
  • Thomas Bruning, algemeen secretaris NVJ
  • Gespreksleider is Tan Tunali, voormalig Turkije-correspondent en vicevoorzitter van Röportaj

Praktische informatie

Over Röportaj

Röportaj - stichting ter bevordering van de persvrijheid in Turkije - wil een brug slaan tussen journalisten in Turkije en hun Nederlandse vakgenoten. De stichting organiseert lezingen en debatten met het doel zowel de journalistiek als de publieke opinie in Nederland te informeren. Voor meer informatie: www.roportaj.nl

Het debat is mede mogelijk gemaakt door de Eva Tas Foundation, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en De Balie.