‘Stadionverbod Spruijt volstrekt onduidelijk’

vrijdag 7 november 2008

NVJ-advocaat Petronel van Leeuwen praat op 20 november met de politie in Rotterdam over het politieoptreden tegen fotograaf Kees Spruijt. Spruijt werd op 21 september aangehouden door de politie na de wedstrijd Feyenoord-Ajax. Daarna kreeg hij door Feyenoord tijdelijk een stadionverbod opgelegd. NVF Fotojournalisten reageert verontwaardigd.

Spruijt was op 21 september niet aanwezig bij de wedstrijd zelf maar wel op het terrein, omdat hij was getipt over mogelijke rellen na afloop. NVJ-advocaat Petronel van Leeuwen: ‘Hij was daar dus niet als supporter daar naar toegekomen maar als journalist. Dat Spruijt onlangs een persprijs heeft gewonnen met het fotoboek Kameraden, over Feyenoord-hooligans, toont het belang aan van zijn aanwezigheid.’
Omdat iedereen zo snel mogelijk van het terrein af moest werd ook Spruijt aangehouden, ondanks dat hij zijn perskaart toonde en daar aanwezig was om zijn werk te doen. Even later werd hij aan de andere kant van het stadion wederom aangehouden en tijdelijk vastgehouden. Spruijt diende een klacht in over het politieoptreden. Op 20 november volgt een gesprek met de Rotterdamse politie. Vervolgens werd zijn aanhouding aan Feyenoord gemeld die de fotograaf een stadionverbod oplegde.
Van Leeuwen stuurde naar aanleiding daarvan een brief aan Feyenoord waarin zij om opheldering vroeg. Hierop werd zij doorverwezen naar de KNVB. ‘Maar het is niet de KNVB geweest die Spruijt een verbod oplegde, dat was Feyenoord. Ik heb daarom deze week nogmaals een herinnering gestuurd.’ Het verbod is volgens Van Leeuwen volstrekt onduidelijk, temeer omdat tot nu toe geen dagvaarding is binnengekomen.
De sectie NVF Fotojournalisten reageert verontwaardigd op de gebeurtenissen. ‘Als fotojournalisten belemmerd worden in hun beroepsuitoefening staat de vrije nieuwsgaring onder druk’, zegt NVF-secretaris Ellie Speet. ‘Het publiek heeft recht om geïnformeerd te worden over feiten die voor de samenleving van belang zijn. Dat geldt ook voor wat zich in het rond het stadion plaatsvindt. Daarnaast is er sprake van inkomstenderving omdat Kees Spruijt al sinds 21 september niet meer het stadion in mag.’