Bekendmaking onderzoeksresultaten freelance (foto)journalisten

donderdag 21 november 2013

Mediaprofessor Mark Deuze maakt op donderdag 28 november de resultaten bekend van het onderzoek ‘Tarieven en auteursrechten, onderhandelingen en toekomstverwachtingen van freelance (foto)journalisten’. Mark Deuze zal tevens de effecten voor de journalistiek en voor zzp’ers in kaart brengen. Daarna volgt een kort debat over auteursrecht met Tweede Kamerleden van VVD, PvdA), D66 en Peter Oskam. De presentatie, georganiseerd door de NVJ, vindt plaats in Nieuwspoort, Den Haag en begint om 14.00 uur.

De NVJ heeft onafhankelijk onderzoek laten verrichten naar de ontwikkeling van de tarieven van freelance fotografen en (foto)journalisten. Daarnaast was er behoefte om meer kennis te vergaren over de rol die auteursrechten in de beroepspraktijk spelen en hoe de onderhandelingspositie ten opzichte van de opdrachtgevers is. Het onderzoek is verricht door Teunis IJdens, hoofd afdeling Onderzoek & Monitoring van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst. Het onderzoek zal jaarlijks worden herhaald door NVJ en aangesloten partners (FotografenFederatie, Lira en FreeLancers Associatie (FLA).

Mark Deuze, hoogleraar mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), zal aansluitend een lezing houden met als titel zzp ‘er uit overtuiging. Hierin gaat hij in op het effect van de onderzoeksresultaten op het ondernemerschap van zzp’ers.
Ook vindt er een kort debat over auteursrecht plaats met Kamerleden Joost Taverne (VVD), Astrid Oosenbrug (PvdA), Kees Verhoeven (D66) en Peter Oskam (CDA).

Wil je de gratis bijeenkomst bijwonen, stuur dan een mail naar freelance@nvj.nl o.v.v. Onderzoek Freelance, 28 november.