Boekje, website en voorlichtingsfilms De waarde van het Auteursrecht

maandag 14 oktober 2019

Over het auteursrecht wordt veel gezegd en geschreven. Hoe dat auteursrecht en naburig recht precies werkt, wordt uitgelegd in het boekje “De waarde van het Auteursrecht”, op de webpagina Auteursrechtuitleg.nl en in twee voorlichtingsfilmpjes. Platform Makers, het samenwerkingsverband van beroepsorganisaties waaronder de NVJ, lanceerde afgelopen donderdag deze middelen die hieronder gratis te downloaden zijn.

Platform Makers voorzitter Erwin Angad-Gaur overhandigde de uitgaven aan Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media bij het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Daarnaast lanceerde Platform Makers de webpagina www.auteursrechtuitleg.nl, met een korte uitleg van het auteurs- en naburig recht.

Erwin Angad-Gaur, voorzitter Platform Makers: 'Het auteursrecht lijkt aanweziger en dichterbij dan ooit. Maar toch – in al zijn details en nuances – vaak onbekend, bij zowel beleidsmakers als consumenten, gebruikers en veel makers zelf. De ‘auteursrechtrelevante sectoren’ zijn goed voor 6 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product en 7,4 procent van de totale werkgelegenheid in ons land. De sector is van groter economisch belang dan de bouw, maar de auteurs en artiesten op wiens werk de sector gebouwd is verdienen volgens elk onderzoek bijzonder slecht. Ze profiteren nauwelijks mee en moeten al te vaak al hun rechten overdragen aan exploitanten. Dat moet en kan beter.'

Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media bij het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap: 'Voor een gezonde culturele en creatieve sector moeten we het makerschap aantrekkelijk houden door eerlijke contracten. Vooral voor jonge en beginnende makers is voorlichting hierover heel belangrijk. En daar zijn deze toegankelijke en heldere filmpjes geknípt voor. Alleen voorlichting is natuurlijk niet genoeg. Ook opdrachtgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten de makers een eerlijke vergoeding betalen als ze hun werk willen gebruiken.'

Verspreiding

De animatiefilms en de uitgave “De waarde van het Auteursrecht” zullen worden verspreid via de journalistieke opleidingen, het kunstvakonderwijs en via de bij Platform Makers aangesloten makers-organisaties.