Check je aansluitingscontract met Lira

maandag 10 november 2014

Als freelance journalist heb je mogelijk wel eens een vergoeding ontvangen van Stichting Lira vanuit de wettelijke thuiskopie- of leenrechtregeling. Een ontvangen vergoeding betekent echter nog niet dat je automatisch bent aangesloten bij Lira. 

Voor een aantal auteursrechtelijke vergoedingen is Lira aangewezen als de instantie die deze vergoedingen onder schrijvers verdeelt. Lira keert deze gelden uit aan auteurs, ongeacht of zij bij Lira zijn aangesloten. Voor een aantal andere vergoedingen is het nodig dat individuele auteurs Lira machtigen om namens hen onderhandelingen te voeren. Dit betreft ondermeer de rechten met betrekking tot de doorgifte van televisieprogramma’s door kabel- en satellietexploitanten en de verspreiding van werken via internet.

Door het tekenen van een aansluitingscontract met Lira, geef je toestemming aan Lira om de daarin opgenomen rechten te beheren. Lira stelt vervolgens de vergoedingen voor de (collectieve) exploitaties veilig.

Heb je inloggegevens van Lira ontvangen, maar weet je niet zeker of je bent aangesloten, check dan het relatienummer en wachtwoord op de portal van Lira. 

Ben je al wel aangesloten bij Lira, maar zijn je ‘digitale rechten’ onder III nog niet aan Lira overgedragen? Of ben je aangesloten met een verouderd contract? Vernieuw dan via de website direct je aansluiting.