Debat over het vrije woord in tijden van populisme

maandag 27 februari 2017

Zijn in tijden van nepnieuws en populisme de democratische fundamenten in het geding? De stichting Commbat en NVJ Gemengd Bedrijf organiseren op dinsdag 7 maart een discussie voor journalisten en communicatieprofessionals over ‘De Waarde van het Woord’.

De vrije media staan onder druk en daarmee het vrije woord en het vertrouwen van burgers in informatie. De sleutelwoorden in deze verontrusting zijn ‘alternatieve feiten’, ‘nepnieuws’ en de rol van media; zowel de nieuwe als de conventionele. Er wordt zelfs gesproken van een ‘bedreiging’ van de democratie.

Is dit een tijdelijk probleem of zijn onze democratische fundamenten in het geding? Moet de stormbal worden gehesen? Journalisten voelen zich hier in toenemende mate ongemakkelijk bij. Hoe moeten zij zich opstellen en hoe blijven hun media aantrekkelijk in een wereld van onafgebroken aanvallen op de pers(vrijheid) en de wolk van mondiaal ego-gekwetter?

Ook in kringen van voorlichters, public relations medewerkers en communicatiebureaus is die verontrusting ontstaan. Ook zij ervaren de huidige ontwikkeling als een aanval op de waarde van en het vertrouwen in informatie, die zich onverhoopt niet zal beperken tot nieuws en verslaglegging.

Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op:

  • hoe om te gaan met populisten? (een platform bieden?);
  • hoe om te gaan met nepnieuws?;
  • herstel van vertrouwen in de media;
  • revival van de onderzoeksjournalistiek.

Sprekers zijn onder andere Gabriël van den Brink, emeritus hoogleraar (maatschappelijke) bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, en Hans Siepel, zelfstandig communicatiedeskundige.

Datum, tijd en locatie

De bijeenkomst op dinsdag 7 maart vindt plaats van 16.00 tot 18.00 uur en is bedoeld voor journalisten en communicatieprofessionals. Locatie is Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag. Deelname is gratis. Aanmelden: redactie@commtop.nl