Drie genomineerden Infographics Jaarprijs 2008

vrijdag 8 augustus 2008

De genomineerden voor de Infographics Jaarprijs 2008 zijn bekend. In de categorie ‘redactionele infographic’ viel de keuze op drie infographic makers: Frédérik Ruys voor ‘Dubieuze vastgoedtransacties’ (Financieele Dagblad), Jelrik Atema voor ‘Noord-Zuid lijn’ (Elseviers Magazine) en ‘Ontsnapping bokito’ van Dean Alberga, Deirdre Fabéry de Jonge en Annet van den Berg (Algemeen Dagblad).

Er wordt geen prijs uitgereikt voor de ‘niet-redactionele infographic’. De prijs, een initiatief van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), wordt uitgereikt op 20 september in het Graphic Design Museum de Beyerd te Breda.

De vierde editie van de Infographics Jaarprijs wil wederom de aandacht vestigen op de kwaliteit van de Nederlandse infographic. Het initiatief wordt ondersteund door de Volkskrant, het Algemeen Dagblad en het Financieele Dagblad. De gehele voorselectie en het werk van de genomineerden is na de uitreiking te zien in het Nationaal Grafisch Museum de Beyerd.

De genomineerden werden gekozen door een jury die bestond uit Rijk Boerma (Mijksenaar), Juantxo Cruz Ortiz de Landázuri (Society for News Design), Karin Schwandt (winnares 2002), Erik van Heeswijk (NVJ) en Hennie van der Zande (kunsthistorica).

Tijdens de prijsuitreiking zal de jury verslag doen over het jureren en het waarom van haar keuzes (of is het ‘zijn’ keuzes?), dit zal gebeuren in de vorm van een filmpje.Ook zal de selectie van de jury getoond worden in de vorm van een expositie, dat zijn zo’n 60 infograhics, voor het grootste deel in print, maar ook via beeldscherm zoals een aantal items uit RTL Nieuws.

Dan zal ook nog het boek gepresenteerd worden over het ‘FD, AD, Volkskrant en BNO Infographicscongres’ dat plaats vond 21 maart j.l.

Meer informatie:
Thomas Bruning, NVJ 020-6766771 en Gert Gerrits, BNO 020-6244748