Eerste tien mentoren bekendgemaakt

maandag 28 september 2015

Wil je je verdiepen in onderzoeksjournalistiek? Of wil je beter leren fotograferen? De NVJ start dit jaar nog met een mentorenprogramma. Tijdens de Nacht van de Journalistiek werden de eerste tien namen van mentoren bekendgemaakt. Fotojournalist Remko de Waal is één van hen en vertelde aan Frénk van der Linden waarom het goed is om met een mentor in zee te gaan.

Foto: Sebastiaan ter Burg

Waarom doe je mee?

‘Als beginnend fotograaf komt er veel op je af. Waar ga je staan in een persvak? Heb ik wel alles uit mijn onderwerp gehaald? Die vragen heb ik zelf ook gehad. Ik kan me voorstellen dat een startende fotograaf bij mij soortgelijke vragen stelt. In het eerste jaar dat ik fotografeerde, maakte ik ’s ochtends foto’s van een COA in Hellevoetsluis en twee uur later Jan Smit in Volendam. Soms was ik te ambitieus, wilde ik te graag. Dan raak je teleurgesteld dat er echt geen World Press foto in zit. Je moet realistisch zijn en weten wat er in een onderwerp zit. Het is een continu leerproces.’

Wie was jouw mentor?

Twee jaar geleden startte de NVJ en het ANP met een talentenpool voor nieuwsfotografen. Als een van de twee winnaars mocht ik vier maanden lang meelopen met ANP fotografen. Dat zijn mijn mentoren gebleken. Het was heel nuttig om gesprekken met hen over het vak te voeren. Inmiddels ben ik vaste freelancer bij het ANP, vijf dagen in de week.’

Wat ga je jonge fotografen leren?

‘Dat hangt af van hun vraag.  Dat kunnen heel praktische zaken zijn: hoe belicht ik goed? Het hoeft trouwens niet alleen over techniek te gaan. Het kan ook een ondernemersvraag zijn. Hoe werf ik nieuwe klanten?’

De deelnemende mentoren tot nu toe worden:

De mentoren stellen zich binnenkort voor op deze site.

Wat houdt het mentorenprogramma in

Beginnende journalisten – maximaal twee jaar afgestudeerd – kunnen als lid van de NVJ een beroep doen op de begeleiding van een ervaren en succesvolle collega. 

Duur mentoraat

Een mentoraat duurt een half jaar. Tijdens deze periode kan de startende journalist één concrete vraag over zijn werk voorleggen aan zijn mentor. Deze vraag kan over alles gaan, mits deze betrekking heeft op het journalistieke vak. Een mentor is een half jaar lang in principe twee uur per maand voor zijn ‘mentee’ beschikbaar.

Kosten

De NVJ betaalt 50% mee aan de totale kosten, waardoor een mentee €12,50 per uur betaalt in plaats van €25,-. De totale kosten voor de 6 maanden komen daarmee op €150,-. Alleen leden (ViP) mogen deelnemen.

Kick-off 5 november

Tijdens de Kick-off  - op donderdag 5 november – kunnen de mentees kennismaken met de mentoren.

Mentoren gezocht

De NVJ is nog op zoek naar ervaren journalisten die startende journalisten op weg willen helpen. Zij kunnen zich tot en met 15 oktober bij de NVJ melden bij Jim Verhoef, jverhoef@nvj.nl onder vermelding van ‘mentor’.  

Meer over de Nacht van de Journalistiek 2015: