EFJ eist vrijlating Azerbeidzjaanse journalist

maandag 8 december 2014

De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) doet een beroep op de Azerbeidzjaanse autoriteiten om de prominente onderzoeksjournalist, Khadija Ismayilova, onmiddellijk vrij te laten. Khadija bericht regelmatig over de verborgen rijkdom en het bedrijf van president Ilham Aliyev en zijn familie.

De rechtbank in Bakoe heeft bepaald dat de onderzoeksjournalist twee maanden in voorhechtenis moet. Ismayilova wordt ervan beschuldigd iemand tot zelfmoord te hebben gedreven. Deze juridische stap zou de laatste in een reeks zijn van de Azerbeidzjaanse regering om Khadija het zwijgen op te leggen. ‘Dit is een absurde beschuldiging tegen Ismayilova door de autoriteiten om kritische stemmen in Azerbeidzjan het zwijgen op te leggen en journalisten te intimideren’, aldus EFJ.

De EFJ heeft herhaaldelijk gewezen op de alarmerende situatie van persvrijheid in Azerbeidzjan, waar journalisten geconfronteerd worden met gerechtelijke intimidatie. In Nederland heeft Joop Bouma, onderzoeksjournalist bij Trouw en lid van VVOJ, een brandbrief gestuurd naar de openbare aanklager in Azerbeidzjan.