Exploitatie van regioredacteuren

maandag 13 mei 2019

Zouden regioredacteuren van De Persgroep ’s avonds vakken vullen, in het weekend zwart bijklussen of in de zomermaanden tussendoor asperges steken? Ik beng bang dat ze dat moeten doen als Bart Verkade, directeur van de Persgroep Nederland, ook hen beoordeelt op hun ‘exploitatiewaarde’. Tijdens de rechtszaak op 3 april jl. tegen de freelancers Britt van Uem en Ruud Rogier stelde hij dat dat het criterium was voor het vaststellen van een billijke beloning. Als dat ook wordt gehanteerd bij regioredacteuren in vaste dienst, zou hun salaris waarschijnlijk uitkomen op nog geen €15.000.

Ik kan me voorstellen dat de best betaalde verslaggevers bij een regionale krant doorgaans niet worden ingezet om verslag te doen van een verkeersongeluk om de hoek of de raadsvergadering van een van de kleine kernen – alhoewel ik moet zeggen dat ik zelf een regionale krant lees omdat ik echt wil weten wat er bij mij in de buurt speelt. En daar wil ik ook voor betalen.

Maar goed, als Verkade en de twee advocaten die De Persgroep in de rechtszaak bijstonden, zeggen dat online nieuws gratis is en dat iedereen tegenwoordig kan schrijven, fotograferen en filmpjes maken, roept dat bij mij één vraag op. Waarom brengen Twentsche Courant/Tubantia, Brabants Dagblad of een andere willekeurige regionale krant van De Persgroep eigenlijk nog verschillende edities uit? Waarom selecteren ze niet gewoon uit de honderden foto’s of commentaren die buurtbewoners dagelijks op Facebook, Twitter of Instagram posten, en die deze amateurjournalisten met liefde in de krant gepubliceerd zouden zien.

Eén vraag, zei ik, maar ik weet de antwoorden wel. De betrouwbaarheid is verre van gegarandeerd, de kwaliteit is vaak ondermaats en de meeste lezers zouden snel afhaken. Zij willen op hun regionale krant kunnen vertrouwen. Als Verkade zegt dat het bij betaling aan freelancers gaat om de exploitatiewaarde van wat ze leveren, terwijl hij dat bij mensen in vaste dienst niet doet, natuurlijk niet, dan meet hij met twee maten. Dat is allesbehalve billijk.

René Bogaarts, voorzitter sectie Zelfstandigen

Begin april eisten schrijvend freelancer Britt van Uem en fotojournalist Ruud Rogier bij de rechtbank dat de Persroep hen een billijke vergoeding zou geven voor hun werk. De afgelopen jaren werden ze afgescheept met dertien cent per woord of €42 voor een foto. De Persgroep weigerde de zaak bij de geschillencommissie te laten behandelen. De rechtbank doet op 17 mei uitspraak.