Finalisten NVJ crowdfundingproject bekend

maandag 4 juni 2012

De drie finalisten van het NVJ crowdfundingproject zijn bekend. De finalisten zijn: Anne Dilven (Op weg naar Irak), Ageeth van der Veen (Doe het zelf, Kid!) en Tamara Miranda (Supermama’s). Tijdens de Grote Freelancersdag op dinsdag 5 juni zullen de drie genomineerden hun idee pitchen. Aan het einde van de dag wordt de winnaar bekendgemaakt.

Op weg naar Irak
Het project ‘Op weg naar Irak’ van Anne Dilven valt op omdat het verhaal een volwaardige documentaire kan opleveren. Het verhaal klopt, is goed geschreven en mooi in beeld gebracht in het bijbehorende meegestuurde filmpje. Bovendien is de productie al een heel eind gevorderd. Anne Dilven presenteert haar project ijzersterk op haar website: www.annedilven.nl

Doe het zelf, Kid!
Met het project ‘Doe het zelf, Kid!’ boort Ageeth van der Veen een nieuw soort journalistiek aan. Het interview – een journalistieke vorm bij uitstek – wordt ingezet om de communicatie één op één te bevorderen tussen kinderen en hun uitgezonden militaire ouders. Militairen vinden het moeilijk om thuis te praten over hun militaire missies. Dankzij een gestructureerd interview wordt het praten over hun verblijf makkelijker. Het interview wordt niet ingezet om de massa te informeren maar om het gesprek tussen ouder en kinderen te stimuleren.

Supermama’s
Tamara Miranda weet met een klein onderwerp een aansprekend verhaal te vertellen. Met ‘Supermama’s’ probeert zij de aandacht te vestigen op ouderschap waarin de moeder ongepland alleen komt te staan. Dit is een probleem dat steeds vaker voorkomt vooral bij hoogopgeleide vrouwen van boven de dertig. Het schrijnend gebrek aan informatie voor deze zwangere vrouwen wil Miranda met een boek over het onderwerp vullen.

In totaal stuurden 19 deelnemers 20 projecten in. Een vierkoppige jury, bestaande uit Serge Ligtenberg (fotograaf), Brenno de Winter (onderzoeksjournalist en Journalist van het Jaar 2011), Rosa García López (secretaris sectie Freelance & NVF) en Marijke Wilms (producer sectie Freelance & NVF), koos voor de drie meest aansprekende en journalistiek haalbare projecten.

Op dinsdag 5 juni mogen alle deelnemers aan de Grote Freelancersdag van de NVJ stemmen op één van de finalisten. De deelnemers bepalen wie wint. Het deelnemersgeld bedraagt nu ruim € 3700,- en gaat naar de winnaar van het crowdfundingproject.

Over de uitslag van het corwdfundingproject kan niet worden gecorrespondeerd.