Fotograaf ontvangt 5000 euro schadevergoeding

donderdag 19 juli 2012

Na drie jaar procederen is een fotograaf, met hulp van NVJ Advocaten & Juristen, eindelijk in het gelijk gesteld. Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde deze week dat de auteursrechten van de fotograaf zijn geschonden en wees een gevorderde schadevergoeding van 5.000 euro toe.

In 2009 ontdekte de fotograaf dat zes van zijn foto’s op een website stonden die hij niet kende en waarvoor hij ook geen toestemming had gegeven. De partij achter de website wilde geen schadevergoeding betalen. Ze wisten niet dat ze iets fout hadden gedaan, de foto’s waren toch makkelijk te kopiëren via Google Afbeeldingen?

Deze week deed het Hof uitspraak in de zaak van de fotograaf. Het Hof wees de gevorderde schadevergoeding van 5.000 euro toe. Door als professionele ondernemer niet aan zijn onderhoudsplicht te voldoen, heeft de ondernemer bewust het risico van auteursrechtinbreuk genomen en aldus verwijtbaar gehandeld, aldus het Hof.

De NVJ is verheugd dat het Hof erkent dat deze gang van zaken, die in de praktijk helaas veel voorkomt, onrechtmatig is en dat de gevorderde schadevergoeding, die is berekend op grond van de Algemene Voorwaarden van de Fotografenfederatie, is toegewezen. NVJ Advocaten & Juristen noemt dit een opsteker voor de branche.

Lees hier de uitspraak