Herfsttour bij RTV Rijnmond: ‘Recht op fatsoenlijke betaling en zeggenschap over je werk’

woensdag 28 november 2018

Buiten was het guur, binnen was er warme soep. De NVJ en FNV bezochten dinsdag RTV Rijnmond. Medewerkers van de omroep namen de tijd voor een kop soep en een goed gesprek over payrollconstructies, ongelijke beloning en ongelijke behandeling.

Wais Shirbaz (midden): 'Deze situatie kan op termijn de kwaliteit van hun werk negatief beïnvloeden.' (foto: Remco Gielen)

De NVJ en FNV constateerden al eerder dat bij de omroepen medewerkers in payrollconstructies fors minder betaald krijgen dan hun collega’s in vaste dienst. De ongelijke behandeling werd dinsdag RTV Rijnmond weer bevestigd toen NVJ en FNV langs gingen om soep uit te delen en in gesprek te gaan met omroepmedewerkers.

Enorme inzet

Tegenover de enorme inzet als omroepmedewerker staat het recht op een fatsoenlijke betaling en zeggenschap over je werk, vindt omroepsecretaris Wais Shirbaz. ‘We komen steeds meer mensen tegen die onder een payrollconstructie of fictief dienstverband bij de omroepen werken. Naast dat de beloning fors minder is, hebben ze geen enkele zekerheid over werk. Deze situatie kan op termijn de kwaliteit van hun werk negatief beïnvloeden.’

Onderzoek naar payrollconstructies

De NVJ en FNV doen onderzoek naar deze payrollconstructies en zien dat werkgevers hun normale verantwoordelijkheden en risico’s afwentelen op de medewerkers. Omroepmedewerkers willen een gelijke beloning en meer zekerheid.

Onderhandelingen Omroep-cao

Begin volgend jaar starten de onderhandelingen voor een nieuwe omroep-cao. De NVJ en FNV willen schijnconstructies tegengaan en afspraken maken over gelijke behandeling en beloning voor alle omroepmedewerkers.