Hesjes: veilig of riskant?

dinsdag 6 september 2011

Tijdens de rellen vorige maand in de Britse hoofdstad Londen zijn verschillende journalisten, fotografen en cameramensen aangevallen door relschoppers. Weliswaar is het duidelijk herkenbaar zijn als journalist of fotograaf een veiligheidsmaatregel, maar dit kan anderzijds het gevaar opleveren dat relschoppers het juist op hen voorzien omdat zij het vermoeden hebben dat zij worden gefotografeerd.

Het is lastig om daar adequaat op te reageren, zeker met de komst van social media, aldus de NVF. Zij raadt fotografen die naar conflictgebieden afreizen aan ondermeer de website van www.newssafety.org te raadplegen. Hierop zijn veiligheids- en landenadviezen te vinden en adreslijsten met betrekking tot onder andere uitrusting, medische hulp en verzekeringen. Daarnaast wordt op een besloten gedeelte van de site vertrouwelijke informatie uitgewisseld aan INSI-leden – waaronder de NVJ/NVF.

Ook de Stichting Landelijke Politieperskaart wil hesjes voor fotografen bij incidenten invoeren. Dit werpt ook hier de vraag op of de maatregel helpt bij de herkenbaarheid van fotografen of dat fotografen hierdoor extra kwetsbaar zijn.