Inzendingstermijn Zilveren Camera geopend

dinsdag 23 november 2010

Voor de 62e keer wordt hij uitgereikt: de Zilveren Camera, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. Op zondag 23 januari zal in het Fotomuseum Den Haag blijken wie de beste nieuwsfoto van 2010 maakte. Bovendien worden die dag twee nieuwe fotoprijzen uitgereikt: de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek, en de Nationale Portretprijs. De stichting Zilveren Camera roept zowel ervaren fotojournalisten als beginners in het vak op hun beste werk in te zenden zodat de jury’s een afgewogen oordeel kunnen vormen over de stand van zaken in het vak. Vanaf 1 december 2010 kunnen alle Nederlandse of in Nederland woonachtige en werkzame fotojournalisten hun werk weer insturen.

Wie wint de Zilveren Camera 2010? Wat is de beste nieuwsfoto van het jaar? Zou het iets te maken hebben met de nieuwe regering, wordt het een spectaculair beeld van natuurgeweld, of iets verrassends dat we niet kunnen voorspellen? Op 23 januari weten we het: dan wordt bekendgemaakt wie de Zilveren Camera 2010 wint. De winnaar ontvangt een bedrag van 5000 euro.

De Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek (voorheen Fotojournalist van het Jaar) beloont het beste fotoverhaal dat in 2010 is voltooid. Bij voorkeur is het een productie die fotojournalistiek dan wel technisch vernieuwend is, dan wel een combinatie van beide. Het kan gaan om boeken, multimediaproducties, tentoonstellingen, of uitgebreide publicaties in kranten of tijdschriften. Een speciale jury kiest drie nominaties. De winnaar ontvangt 5000 euro, de twee andere nominaties 1250 euro.

Tegelijk vindt de uitreiking plaats van een nieuwe prijs: de Nationale Portretprijs, in samenwerking met het Nationaal Historisch Museum (NHM). Deze prijs gaat naar de fotograaf die in het afgelopen jaar het meest bijzondere portret van een Nederlander heeft gemaakt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan de Nederlandse portretfotografie en nieuwe collectie creëren voor de Nationale Portrettengalerij. Voor de Nationale Portretprijs kan niet worden ingezonden. De jury kiest op eigen gezag de nominaties en de uiteindelijke winnaar (die een bedrag van 10.000 euro ontvangt).

Alle Nederlandse fotojournalisten en buitenlandse fotografen die in Nederland werkzaam zijn, kunnen tot en met 31 december middernacht via de website van de Zilveren Camera werk inzenden om mee te dingen naar de Zilveren Camera en de verschillende categorieën. Inzenden voor de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek kan ook tot de jaarwisseling.

De nominaties worden op 12 januari bekend gemaakt op de website van de Zilveren Camera: www.zilverencamera.nl . Vervolgens wordt op zondagmiddag 23 januari in het Fotomuseum Den Haag uit deze foto’s de beste nieuwsfoto van 2010 gekozen. De naam van de winnaar zal daarna wereldkundig worden gemaakt tijdens de feestelijke bijeenkomst in het Fotomuseum. Meer informatie over inzenden en algemene voorwaarden zijn te vinden op de website van de Zilveren Camera.