Journalist Mehmet Ülger overleden

maandag 27 november 2017

Journalist Mehmet Ülger (55) is overleden. Mehmet was bestuurslid van de NVJ tussen 2001 en 2007. Tevens was hij acht jaar lid van de Raad voor de Journalistiek.

Mehmet was een moedig en strijdlustig journalist, die met een ontembare inzet opkwam voor mensenrechten in zijn vaderland Turkije. Mehmet vroeg vanuit een volstrekt onpartijdig standpunt  aandacht voor het onrecht dat zijn collega's in Turkije trof. Met niet aflatende energie maakte hij reportages en documentaires over mensenrechtenkwesties zoals kinderarbeid en persvrijheid en reisde af naar Turkije om rechtszaken van aangeklaagde journalisten te bezoeken, gaf journalisten achter de tralies een stem door hun verhalen ook buiten Turkije zichtbaar te maken. Hij dook nooit weg en zette zo nodig zijn eigen vrijheid op het spel om aandacht te vragen voor het onrecht dat hij zag.

Met de NVJ en de door hem opgerichte stichting Reportaj organiseerde hij menig debat of actie om het Turkse regime ter verantwoording te roepen en een Nederlands en Europees publiek bewust te maken van misstanden in Turkije. Daarbij nam hij het consequent op voor alle in Turkije werkzame journalisten, of ze nu seculier, Koerd of Gulen-aanhanger waren.

De NVJ is Mehmet dankbaar voor zijn enorme inzet voor persvrijheidskwesties, zowel in zijn periode als bestuurslid, als daarna, als betrokken NVJ-lid. Mehmets moedige strijd voor een persvrij en rechtvaardig Turkije zullen we uit zijn naam voortzetten.

Donderdag vanaf 14 uur is er een herdenkingsdienst in het Alevitisch centrum in Schiedam.

De NVJ wenst zijn partner en familie sterkte bij het verwerken van dit verlies.