Journalisten starten Twitter-actie #DDay #Auteursrecht

maandag 1 juni 2015

Vanaf 12 uur starten zelfstandige journalisten en andere creatieve makers een social media-actie om op te komen voor een billijke vergoeding voor verdere exploitatiebevoegdheid van het auteursrecht. Het initiatief komt van de NVJ die iedereen oproept op Twitter vandaag de hashtags #DDay #Auteursrecht te gebruiken. Directe aanleiding zijn de aangepaste leveringsvoorwaarden van De Persgroep en daaruit voortvloeiend de Kamervragen die D66 Kamerlid Kees Verhoeven vandaag stelt over het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht. Verhoeven wil weten of het eenzijdig aanpassen van de inkoopvoorwaarden door De Persgroep strookt met het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht. In het Twitter-bericht kunnen zelfstandige (foto)journalisten de mediaorganisaties noemen die nog geen billijke freelancevoorwaarden hebben. De Twitter-actie wordt ondersteund door DuPho en Platform Makers.

Voorwaarden

Afgelopen vrijdag riep de NVJ De Persgroep op om de aangepaste freelancevoorwaarden niet per 1 juni in te laten gaan. De Persgroep heeft hierop laten weten geen trek te hebben in uitstel. In de brief van vrijdag (.pdf) aan De Persgroep riep NVJ-secretaris Rosa Garcia Lopez het bedrijf nogmaals op om in gesprek te gaan. Bart Verkade, zakelijk hoofdredacteur van AD en Wegener kranten, nodigde vrijdag 29 mei García López uit om de algemene voorwaarden te bespreken. De NVJ stelde als voorwaarde om eerst de aangepaste Freelancevoorwaarden in te trekken en om in de eerste week van juni in dialoog te gaan met freelancers over hun wensen en voorwaarden over verdere exploitatie bevoegdheid. Verkade wilde deze voorwaarden niet accepteren maar sluit niet uit er in juni de Freelancevoorwaarden wederom worden aangepast. De vergoeding voor verdere exploitatiebevoegdheid is volgens hem ‘niet onderhandelbaar en ligt al in de begroting vast’. 

Kamervragen

De NVJ ondersteunt de Kamervragen van D66-Kamerlid Kees Verhoeven ten zeerste. Het is de NVJ en doorn in het oog dat De Persgroep de inkoopvoorwaarden voor zelfstandige (foto)journalisten eenzijdig heeft aangepast, omdat zij haaks staan op het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht. Daarover stelt Verhoeven maandag 1 juni, Kamervragen aan de staatssecretaris van Justitie, de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris voor Media. Verhoeven wil van de bewindslieden ook weten of de Mededingingswet mogelijkheden biedt tegenwicht te bieden aan deze ontwikkeling. Het Kamerlid maakt zich ook zorgen over de steeds slechter wordende positie van freelance journalisten.

Verhoeven gaat verder kijken of hij samen met andere partijen een debat over de kwestie kan aanvragen. De Kamervragen volgen op een actie van de NVJ om De Persgroep te bewegen de invoering van de nieuwe inkoopvoorwaarden uit te stellen. Dat zou tijd vrijmaken om te overleggen over de zwakke punten die er volgens de NVJ in de regeling zitten.

Dupho en Platform Makers

Ook Dutch Photographers (DuPho) en auteursrechtenorganisatie Platform Makers scharen zich achter de social media actie. Directeur Peter van der Doel van DuPho zal De Persgroep eveneens oproepen om de aangepaste freelancevoorwaarden in te trekken. De NVJ heeft collectieve rechtenbeheerders (cbo’s) zoals Lira en Pictoright opgeroepen om De Persgroep te wijzen op het feit dat zij de digitale rechten beheren van meer dan 2.000 zelfstandige (foto)journalisten. Deze rechten kunnen zelfstandigen niet meer bij De Persgroep onderbrengen. 

De NVJ hoopt dat journalisten vandaag in hun eigen medium berichten over de Kamervragen van D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Leden worden opgeroepen om niet alleen over misstanden over de grenzen te berichten, maar ook te kijken naar het onrecht binnen de journalistiek.