Leden akkoord met NVJ-inzet bij cao Publieke Omroep

woensdag 12 april 2017

De NVJ-leden bij de Publieke Omroep hebben met overgrote meerderheid ingestemd met de voorstellen van de NVJ bij de komende onderhandelingen over een nieuwe cao. De gesprekken daarover zullen binnenkort beginnen. Traditiegetrouw werken NVJ, FNV en CNV goed samen bij de Publieke Omroep en wordt er gestreefd naar één voorstellenpakket bij de cao onderhandelingen.

De NVJ zal aan de onderhandelingstafel een belangrijk punt maken van de grote groei aan flex-contracten bij de Publieke Omroep. Die leiden bij veel programmamakers tot onzekerheid over inkomen en werktijden, maar ook tot grotere werkdruk. Natuurlijk is een bepaalde mate van flexibiliteit bij de omroep noodzakelijk, mits billijk betaald en niet ingezet als bezuinigingspost.

De NVJ wil de ZZP’er bij de omroep alle ruimte geven. Tegelijkertijd geven de leden bij de publieke omroep een grote voorkeur aan voor een vast dienstverband, maar zitten velen noodgedwongen in een payroll constructie of op een tijdelijk contract. In plaats van steeds meer flex wil de NVJ de focus bij de omroepen verleggen naar vaste contracten, zeker waar het gaat om structureel werk. Ook willen we de mobiliteit van programmamakers tussen de verschillende omroepen bevorderen.

Payroll-enquête

Om in de aanloop naar de onderhandelingen meer inzicht te krijgen in het gebruik van payroll, loopt er op dit moment een enquête. Die is deze week naar alle NVJ-leden bij de Publieke Omroep gestuurd, met de bedoeling om via hen zoveel mogelijk payrollers te bereiken.

Ben je zelf payroller en heb je ‘m nog niet ingevuld via je persoonlijke link? Doe dat dan s.v.p. alsnog. Ben je geen payroller, maar ken je die wel binnen de omroep? Stuur dan deze enquête-link naar haar/hem door. Hoe meer mensen de enquête invullen, hoe beter. Wel of geen lid van de NVJ zijn maakt in dit geval niet uit.