Lira gaat de reprorechtvergoedingen uitkeren aan vak-, wetenschappelijke- en educatieve auteurs en journalisten

vrijdag 24 juli 2020

Goed nieuws voor freelance journalisten die werken voor wetenschappelijke - en vaktitels: vanaf dit jaar keert Lira reprorechtvergoedingen aan hen uit. Deze vergoedingen werden voorheen verdeelt via uitgevers aan auteurs.

Auteurs van wetenschappelijke boeken en tijdschriften, vakbladen, vakboeken en educatieve geschriften hebben recht op reprorechtvergoedingen. Stichting Reprorecht int vergoedingen voor (digitaal) kopiëren van boeken, kranten en tijdschriften bij de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven. Lira ontvangt het deel van deze vergoedingen dat is bestemd voor tekstauteurs. Voorheen werden de reprorechtvergoedingen voor tekstauteurs van vak-, wetenschappelijke- en educatieve werken via uitgevers verdeeld aan auteurs.

Vanaf dit jaar keert Lira de beschikbare vergoedingen uit aan de auteurs van deze werken. Schrijvers van werken in deze categorieën worden binnenkort tevens geïnformeerd door Stichting Reprorecht en hun uitgever(s). Meer informatie over de veranderingen in het stelsel voor de verdeling en uitkering van de reprorechtvergoedingen kun je vinden op de website van Stichting Reprorecht.

Ook als je nog niet bekend bent met reprorechtvergoedingen, of als je deze nog nooit hebt ontvangen, kun je mogelijk wel in aanmerking komen als je je meldt bij Lira. Zij informeren je daar verder over de procedure om een reprorechtvergoeding te ontvangen.

Lees ook de FAQ van Lira