Mediahuis neemt NDC Mediagroep over

maandag 14 september 2020

NDC Mediagroep wordt verkocht aan Mediahuis Groep. De aandeelhouders van het Noord-Nederlands mediabedrijf tekenden maandag een principeakkoord over de verkoop van de aandelen. Wel moet mededingingsautoriteit ACM de overname nog goedkeuren. Over de gevolgen van deze overname voor de pluriformiteit in het medialandschap wil de NVJ op korte termijn in overleg met Mediahuis. Daarbij zullen de positie van de redacties van NDC en het arbeidsvoorwaardenbeleid ten opzichte van de journalisten werkzaam bij NDC belangrijke onderwerpen van gesprek zijn.

Foto: Kees van de Veen

Met titels als De Leeuwarder Courant, het Dagblad van het Noorden en het Friesch Dagblad voorziet NDC sinds jaar en dag de inwoners van Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland van regionaal en landelijk nieuws. Beide concerns geven naast dagbladen een grote hoeveelheid  andere mediaproducten uit. 

Annabel de Winter van de NVJ liet eerder weten dat zij deze ontwikkeling met kritische belangstelling tegemoet ziet. ‘Aan de ene kant zorgt deze overname door het kapitaalkrachtige Mediahuis NL voor lucht en perspectief bij het in benarde financiële omstandigheden verkerende NDC. Aan de andere kant verdwijnt hiermee weer een onafhankelijke uitgeverij van het toneel. En blijven er nog maar twee machtige spelers over.’