Nederlandse documentairemaker Dosky drie dagen vast in Turkije

maandag 13 november 2023

Turkije heeft vorige week de Nederlandse documentairemaker Reber Dosky drie dagen gevangen gehouden. Hij werd door agenten van de veiligheidsdienst opgewacht toen hij wilde terugvliegen naar Nederland. De NVJ vindt het dieptriest dat kritische journalisten in Turkije klakkeloos kunnen worden opgepakt en uitgezet.

Reber Dosky (foto: ANP/ Jan Boeve)

Dosky, die onder meer voor HUMAN documentaires maakte, werd volgens de agenten aangehouden in verband met terroristische activiteiten. Dosky was in Turkije voor een nieuw project. Onduidelijk is of dat project-in-wording de aanleiding was voor zijn aanhouding. In een reactie zegt Dosky: ‘Je weet nooit precies wat de trigger is. Ik neem aan dat het vanwege mijn werk is, dat ze er een terrorisme-stempel op drukten.’

De NVJ heeft na de arrestatie contact met Dosky en zijn partner opgenomen. Secretaris Thomas Bruning: ‘We zijn blij dat hij is vrijgelaten, maar het is vooralsnog onmogelijk voor Dosky om zijn werk in Turkije voort te zetten. Het is dieptriest dat kritische journalisten in Turkije klakkeloos kunnen worden opgepakt en uitgezet. De NVJ heeft de zaak onder de aandacht gebracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken en leden van de Tweede Kamer.