Neem deel in de adviesgroep van bezorgde omroepmedewerkers

donderdag 28 juni 2018

De sectie Omroep van de NVJ gaat een adviesgroep samenstellen, bestaande uit een of twee vertegenwoordigers per redactie die elkaar op de hoogte houden van de huidige ontwikkelingen bij de omroepen. Bezorgde omroepmedewerkers kunnen zich melden bij omroepsecretaris Wais Shirbaz. Directe aanleiding zijn de ingrijpende besluiten door NPO ten aanzien van de journalistieke programmering, waarbij programmamakers in het geheel niet worden geraadpleegd.

In een brief aan de omroepleden zet de NVJ alle voornemens van forse bezuinigingen bij de journalistieke programma’s op een rij:

  • forse bezuinigingen zijn aangekondigd bij Andere Tijden en Tegenlicht
  • voornemen stopzetting actualiteitenprogramma Brandpunt+
  • het mogelijk verplaatsen van EenVandaag naar NPO 2
  • aanpassingen bij Nieuwsuur. De plannen kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de redacties.

Snel in gesprek met NPO

De NVJ wil zo snel mogelijk in gesprek met de directie van NPO. ‘We kunnen de besluiten niet rijmen met de opdracht aan de NPO om kwaliteitsjournalistiek binnen de publieke omroep te waarborgen.’ Ook wordt met de aangekondigde bezuinigingsronde een eerder door de NVJ aangekaarte weeffout in het systeem overduidelijk. De NPO neemt wel ingrijpende besluiten over (vaste) programmering, maar is niet aan te spreken op de arbeidsrechtelijke gevolgen voor de redactieleden.

Adviesgroep

Om elkaar goed en snel op de hoogte te kunnen houden van de ontwikkelingen wil de NVJ een adviesgroep samenstellen, bestaande uit een of twee vertegenwoordigers per redactie. Zij wil hiermee bovendien de omroepmedewerkers de gelegenheid geven zich te gaan roeren en op te komen voor het behoud van journalistieke (onderzoeks)programma’s.   

Heb je aanvullende voorbeelden voor ons

Heb jij aanvullende voorbeelden en input voor ons gesprek en/of heb je interesse in de adviesgroep, neem dan contact met wshirbaz@nvj.nl of via 06 50 23 55 77. Stuur dit bericht ook door naar je collega.