Nieuwe flyer Landelijke Politieperskaart verschenen

maandag 26 september 2022

‘Voorlichting moet discussies aan het lint voorkomen’

De NVF/NVJ heeft een nieuwe flyer uitgebracht over de rechten en plichten van houders van een Landelijke Politieperskaart. De compacte brochure is bedoeld als voorlichting voor politieagenten en andere hulpverleners en is te downloaden via de NVJ-site of in gedrukte vorm te bestellen bij de NVJ.

Heldere uitleg

‘Wat mogen houders van een Landelijke Politieperskaart? Misschien meer dan je verwacht, namelijk binnen de afzettingen opnames maken en spreken met slachtoffers en getuigen. Simpel gezegd: 'waar de gewone politieagent mag lopen, mag de houder van de LPP dat ook.’ Met heldere uitleg wil de NVF/NVJ politie en andere hulpdiensten laagdrempelig wijzen op zowel de rechten als de plichten van houders van een Landelijke Politieperskaart. Het onderdeel met de rechten van LPP-houders is geactualiseerd met informatie over het gebruik van drones door (foto)journalisten. 

Voorkom discussies aan het lint

‘Het gaat vaak goed op straat, maar soms komen we politieagenten tegen met wie een discussie aan het lint ontstaat. Terwijl iedereen het tijdens een incident al druk genoeg heeft’, zegt René Hendriks, lid van de nieuwe NVJ-focusgroep ‘Persvrijheid en Perskaarten’ en fotojournalist bij Regio15. ‘We hopen dat deze flyer eraan bijdraagt dat we op zo'n moment allemaal ons werk kunnen blijven doen. Ondanks de verschillen tussen de beroepsgroepen. Ondanks dat de belangen en zienswijzen soms niet 100 procent gelijk zijn.’

Focusgroep ‘Persvrijheid en Perskaarten’

De nieuwe NVJ-focusgroup ‘Persvrijheid en Perskaarten’ is verantwoordelijk voor de totstandkoming van de nieuwe brochure. De focusgroep is een vierkoppige vertegenwoordiging van de diverse ledengroepen van de NVJ: Roel Dijkstra (eigenaar Roel Dijkstra Fotografie en oud-bestuurslid NVF), Wilma Haan (adjunct-hoofdredacteur NOS), René Hendriks (fotojournalist Regio15 en oud-bestuurslid NVF) en Gert-Jaap Hoekman (hoofdredacteur NU.nl en lid van het Genootschap van Hoofdredacteuren). De Landelijke Eenheid van de politie heeft ook zichtbaar fiat gegeven aan de tekst: onderaan de pagina’s van de flyer staat het politielogo afgebeeld naast dat van de NVJ. De diverse regionale afdelingen persvoorlichting van de politie hebben van de NVJ inmiddels het pdf-bestand ontvangen, zodat zij zelf gedrukte kopieën onder hun agenten kunnen verspreiden of de flyer in lesmateriaal kunnen opnemen.

Flyer hebben?

Wil je de flyer Landelijke Politieperskaart hebben? Download deze dan hier of bestel deze in gedrukte vorm door een mail met jouw naam en adres te sturen naar Paul Teixeira, NVJ-secretaris Uitgeverijbedrijf.

Downloads