NVF versterkt met drie nieuwe bestuursleden

woensdag 7 december 2016

De fotografen Jan-Joseph Stok (38), Martine Krekelaar (27) en Keke Keukelaar (45) treden vanaf heden toe tot het bestuur van de sectie NVF. In totaal solliciteerden vijf NVF-leden naar de drie vacante posities.

Maria Hermes en Dirk-Jan Visser treden na ruim drie jaar af. Dirk-Jan heeft de transitie van de Fotografenfederatie tot DuPhO mede in goede banen geleid. Maria was korte tijd actief als voorzitter van de NVF. Dirk-Jan en Maria bleken naast goede fotografen ook goede schrijvers te zijn. Samen schreven ze enkele columns om op te komen voor het auteursrecht van fotojournalisten en voor het vak. De NVF is ze buitengewoon erkentelijk voor hun werk.

Het bestuur van de NVF bestaat nu uit: Gerard Til (voorzitter), Eric Brinkhorst (voorzitter), Ingrid de Groot, Hans Hordijk, Serge Ligtenberg, Jan-Joseph Stok, Martine Krekelaar en Keke Keukelaar.

De NVF za binnenkort de portefeuilles van de bestuursleden bekendmaken.

Jan-Joseph Stok

Jan-Joseph Stok (38) is een fotojournalist die gespecialiseerd is in achtergrondverhalen over conflict- en post-conflictgebieden. Hij werkt meer dan vijftien jaar op het Afrikaanse continent in landen zoals DR Congo, Somalië, Darfur (Sudan) en Mali. Hij is co-auteur van twee journalistieke boeken: 'Bloedmobieltjes, Coltan in Congo' (met Seada-Nourhussen) en 'Welkom in Darfur, dit is ons leven' (met Elwin Verheggen). Momenteel richt Jan-Joseph zich steeds meer op zelf-geïnitieerde projecten, waarbij hij veel met collega's van verschillende disciplines samenwerkt. 

Martine Krekelaar

Martine Krekelaar (27) is dit voorjaar afgestudeerd aan de Fotovakschool in Amsterdam. Door haar achtergrond en ervaring in de communicatie wil ze zich graag inzetten voor de communicatievraagstukken van de NVF. Als nieuw bestuurslid kan zij een bijdrage leveren aan de geformuleerde prioriteiten van de NVF, zoals het organiseren van evenementen en workshops. Maar ook zal zij, als jongste bestuurslid en beginnend freelance fotograaf, haar input geven over journalistiek ondernemerschap en het bieden van een communicatieplatform voor leden en meer zichtbaarheid op social media. 

Keke Keukelaar

Keke Keukelaar (45) is portretfotograaf en wordt vertegenwoordigd door De Beeldunie. Als bestuurslid van de NVF wil ze zich inzetten voor de zichtbaarheid van zowel de NVF als haar fotografen. Haar liefde gaat uit naar het portretteren van met name schrijvers, met wie ze een grote liefde deelt voor taal en literatuur, en voor het observeren van mensen in een poging te begrijpen wat mensen beweegt. Haar portretten zijn sober, alle aandacht gaat uit naar de geportretteerde, van wie ze vaak zowel de krachtig als de kwetsbaarheid weet vast te leggen, wat beelden oplevert waarin echt contact is, zowel tussen de geportretteerde en de fotograaf als de kijker.