NVF/NVJ schiet Algerijnse fotojournalist te hulp

dinsdag 27 september 2022

Farouk Batiche heeft na omzwervingen asiel gekregen in Nederland. De Algerijnse fotojournalist moet hier nu zijn toekomst gaan opbouwen. De NVF/NVJ helpt hem door onderdak te regelen, hem te introduceren bij potentiële opdrachtgevers én door sponsoren te werven. Zoals Colorwood, leverancier van fotografie-uitrusting voor de professionele markt. Colorwood stelde gratis spullen beschikbaar die Farouk nodig heeft om zijn werk te doen. 

Winnaar World Press Photo

De Algerijnse fotojournalist Farouk Batiche had het goed voor elkaar: hij werkte vanuit zijn vaderland voor meerdere grote persbureaus (van DPA tot Reuters, AFP en AP). In 2020 won hij de World Press Photo in de categorie Hard nieuws - enkel. Toen ging het mis. Het regime in zijn land vond dat Farouk wel erg goed zijn werk deed door misstanden en demonstraties keer op keer indringend in beeld te brengen. Hij werd gevangen genomen, maar wist vrij te komen en vluchtte vervolgens naar het buitenland. Uiteindelijk kwam hij in Nederland terecht, in het azc in Lelystad. Daar legde hij voor het eerst contact met de NVF/NVJ. 

In de afgelopen maanden heeft de NVF/NVJ er allereerst voor gezorgd dat Farouk tijdelijke woonruimte kreeg. Daarnaast heeft de vereniging gelobbyd om hem voor asiel in aanmerking te laten komen - wat overigens inmiddels is gelukt. 

En de NVF/NVJ heeft sponsoren gezocht om Farouk de middelen te geven waarmee hij zijn beroep weer kan oppakken. Ook dat is gelukt: Bart Bel, ceo van Cameraland (fysieke winkels in Alkmaar en Loser, plus webshop) en Colorwood (fysieke winkel in Bergschenhoek, gericht op de professional) waren daar direct voor te porren. Bart Bel stelde gratis een Canon-objectief (70-200mm f2.8 L IS USM), een Canon-reportageflitser en een monopod ter beschikking. En Farouk kan gratis gebruikmaken van de verhuurservice van Cameraland/Colorwood.

‘Niet lang over na hoeven denken’

Onlangs was Tom Wessels, verkoopmanager Cameraland, bij de NVJ om kennis te maken met Farouk. ‘Wij hebben, zeker bij Colorwood, veel fotojournalisten als klant. Dus wij kennen de beroepsgroep al redelijk. Hun werk is van groot belang: beelden – zoals elk jaar in de Zilveren Camera te zien, bijvoorbeeld – hebben een grote impact op het publiek en vertellen een belangrijk verhaal. Wij vinden dan ook dat fotojournalisten hun werk in alle onafhankelijkheid en veiligheid moeten kunnen blijven doen. Daarom wilden wij Farouk direct helpen. Wij hoefden er niet lang over na te denken.’

Farouk is inmiddels druk bezig zijn fotojournalistieke werk weer op te pakken: ‘In Nederland zijn veel nieuwsfeiten te fotograferen, van demonstraties tot reportages over bijvoorbeeld de droogte. Inmiddels heb ik opdrachtgevers gevonden die daarin geïnteresseerd zijn: Anadolu Agency en Getty Images. De hulp van de NVF/NVJ en de schenking van Colorwood hebben zeker geholpen om mijn fotojournalistieke leven weer op de rit te krijgen.’