NVJ en Genootschap Hoofdredacteuren aan ministerie BZ: kom terug op stopzetting subsidie Free Press Unlimited

maandag 15 juni 2020

De NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren verzoeken de minister van Buitenlandse Zaken dringend om het besluit tot stopzetting van de subsidie van Free Press Unlimited (FPU) te heroverwegen. Afgelopen week werd bekend dat het ministerie van Buitenlandse Zaken geen nieuwe subsidie verstrekt aan Free Press Unlimited.

Free Press Unlimited speelt een belangrijke rol bij het opzetten van mediaorganisaties en het garanderen van de veiligheid van journalisten in een groot aantal kwetsbare landen. Het gaat om landen, waar persvrijheid geen gegeven is en waar steun voor het werk van journalisten hard nodig is.

Uiterst zorgelijk signaal

In een tijd waarin journalisten wereldwijd steeds meer onder druk staan om hun werk in vrijheid en onafhankelijk te kunnen uitoefenen, is het besluit van het ministerie een uiterst zorgelijk signaal, aldus de NVJ en het Genootschap. In de jaarlijkse persvrijheidsmonitor van Reporters Without Borders (2020) komt naar voren dat in slechts in 47 van de 180 landen journalisten in vrijheid kunnen werken.

Ga hier naar de brief aan Buitenlandse Zaken [pdf] >>